Sök

Elon Musk storägare i Twitter – aktien rusar

TwitterTesla

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Teslas vd Elon Musk har många strängar på sin lyra.

Nu är han även storägare i Twitter.

Teslas grundare, storägare och vd Elon Musk äger drygt 9 procent i sociala medie-bolaget Twitter, rapporterar flera internationella medier efter att uppgifterna rapporterats in till den amerikanska finansinspektionen SEC. 

Aktien i Twitter steg omedelbart i den amerikanska förhandeln när nyheten kablades ut. Vid klockan 12.20 hade den gått upp med 25 procent. 

Elon Musk är själv en flitig twittrare och har drygt 80 miljoner följare. I förra veckan uttryckte han oro för yttrandefriheten och en av hans följare på Twitter föreslog då att han skulle förvärva hela bolaget bakom plattformen.

En annan följare föreslog att Elon Musk skulle starta en egen plattform varpå Teslas vd svarade att han övervägde att göra det. 

I anmälan till SEC har innehavet klassificerat som "passivt". Men trots det har uppgifterna redan satt fart på spekulationer om att han valt det första alternativet – ett köp av Twitter. 

"Det kan slutligen leda till någon form av utköp", sa Wedbush aktieanalytiker Dan Ives till tv-kanalen CNBC. 

Elon Musks innehav i Twitter är värt cirka 2,9 miljarder dollar,  motsvarande cirka 27 miljarder kronor, baserat på aktiens stängningskurs i fredags (alltså redan betydligt mer idag när innehavet blivit känt). 

Läs mer