Sök

Kivras nya giv: Låter dig skriva på avtal inuti den digitala brevlådan

Kivra

Kivra-grundaren Stefan Krook. Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Postboxen som backas upp av H&M-familjen och Wallenberg-sfären vill ta hand om dina anställningsavtal och hyreskontrakt.

Det är nu fem år sedan Kivra startades med målet att få banker, elbolag och myndigheter att sluta skicka ut papperspost till folk.

Planen har från början ungefär den samma: Att erbjuda en plats på internet dit avsändare vågar skicka saker som inte kan hanteras per mejl. På så vis hoppas bolaget ta död på pappersposten en gång för alla.

Nu gör Kivra sin första betydande breddning av produkten. Företaget lanserar idag, måndag, möjligheten att ladda upp och skriva på avtal inuti tjänsten med hjälp av mobilt bank-id. Tjänsten är gratis för användarna.

"I framtiden kommer Kivra vara så mycket mer än en digital brevlåda. Signering är en av många saker som passar hos oss. Vi blir som ett digitalt bankfack där man kan förvara sina fullmakter och avtal", säger Kivras vd Stefan Krook.

Därmed ger sig Kivra in på ett territorium där flera andra svenska techbolag, som Depos, Scrive och Assently redan finns.

Stefan Krook vill dock spela ner konkurrensaspekten.

"Vi tror att vi kommer att driva hela marknaden framåt, mot mer digitalt och mindre fysiska papper. Det är bra för de andra också. De är mer nischade och vi ser dem snarare som partners än konkurrenter”, säger han.

Såhär fungerar Kivras signeringstjänst:

De som har en digital Kivra-låda kan logga in med mobilt bank-id och skriva under till exempel en anställningsavtal så att båda parter får tillgång till det dokumentet var än de befinner sig - lite som en digital avtalspärm.

Ungefär 10 procent av Sveriges befolkning har idag en Kivra-låda, så att bolaget nu gör det möjligt att skriva på inuti tjänsten har sannolikt en stor effekt.

Bolaget finansieras med riskkapital från FAM, Wallenbergstiftelsernas helägda investeringsbolag, och bolaget 41:an Invest, som Stefan Krook äger tillsammans med klädjätten H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Den senaste riskkapitalrundan gjordes i december 2013 då bolaget tog in 50 miljoner kronor.

Stefan Krook säger att Kivra nu har fått bra fart på antalet avsändare - elbolag, banker och så vidare - som vill ansluta sig till tjänsten. Förra året ökade antalet avsändare från 11 till 550. Det är genom att avsändarna betalar digitalt porto som Kivra får intäkter.

Tjänsten är fortfarande långt i från lönsamhet med en omsättning som “inte ens når upp till ett tvåsiffrigt antal miljoner”, enligt vd:n.

"Vi har sagt att vi ska ta sju förlustår, nu har vi funnits i fem år. Då skulle vinståret bli 2018 och det är väl kanske tveksamt, det kan lika gärna bli åtta förlustår", säger han och tillägger:

"Vi bygger en digital infrastruktur. Det tar tid".

Ska ni ta in mer riskkapital i år?
"Ja, vi kommer att göra det, sannolikt någon gång i tredje kvartalet", säger Stefan Krook.

Läs mer