Breakit - Karlsten om chockbeskedet: "Så illa är det inte"
Krönika

Karlsten om chockbeskedet: "Så illa är det inte"

Publicerad 29 jan 2016, kl 09:20

User image
Emanuel Karlsten Visa profil

Svenska myndigheter sätter åldersgräns på sociala medier. Så ofattbart huvudlöst, genant och idiotiskt. Så reagerade jag och många andra med mig i morse när beskedet kom via SVT.


Men lugn i stormen. Riktigt så illa är det inte. 

Det är inte enkelt att läsa EU-direktiv och ännu svårare att förstå hur de ska fungera i praktiken. Jag vet inte om det är därför man får ursäkta SVT:s artikel. För någon åldersgräns för sociala medier handlar det faktiskt inte om.

Direktivet innehåller en bindande förordning om att barns personuppgifter nu ska skyddas bättre. Detta ska inte göras genom förbud, utan genom att en förälders godkännande alltid måste inhämtas om ett socialt medie eller annan tjänst vill använda ett barns personuppgifter. Det handlar alltså om de där fåtal gånger när en tjänst visar långa texter med villkor som de flesta av oss har en ovana att snabbt klicka förbi. Det är vid dessa tillfällen en målsman måste kallas in för barn under 16 år - eller 13 år, Sverige får själv sätta denna åldersgräns. Hur ska det kontrolleras? Jag hittar inga tydliga direktiv. Antingen blir det helt verkanslöst, eller så skulle det väl kunna krävas någon typ av e-legitmation av en myndig person. 

Men det handlar alltså inte om att en förälder ska vara med varje gång ett barn vill snapchatta eller instagramma, utan om en förälder ska finnas med de få gånger som en tjänst vill förändra villkoren för personuppgifter och då behöver inhämta godkännande.

Det finns en rad andra saker i detta direktiv som är viktiga att läsa in sig på och som kommer innebära förändringar (och risk för böter) för den som skapar sociala medier, men så huvudlöst som en allmän åldersgräns tycks det inte vara.

Här läser du frågor och svar om direktivet: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-6385_en.htm 

Johanna Julén - @johannajuln
2016-01-29 09:46:26
Nej, omyndiga personer kan ingå avtal i praktiken (tex genom att köpa en ipad) men om förälder i efterhand meddelar att det inte var ok så finns inte längre något avtal och man kan som säljare behöva lämna tillbaka erhållen betalning.
Christian Gillinger - @gillinger
2016-01-29 09:26:16
Är det inte redan idag åldersgräns på att ingå avtal? Får verkligen barn under 15 år ingå avtal utan målsmans godkännande?