Breakit - Lista: I de här svenska städerna vill techtalangerna helst få jobb
Till vänster: GUSTAV ÖSTERSTRÖM OCH LOVISA SKYBORN PÅ SCIENCE PARK I JÖNKÖPING, MARTIN KÄLLSTRÖM, VD PÅ NARRATIVE OCH HAMPUS JAKOBSSON, STARTUPPROFIL I MALMÖ SOM DRIVER BRISK.IO.

Lista: I de här svenska städerna vill techtalangerna helst få jobb

Publicerad 26 jan 2016, kl 17:10

User image
Sara Lindh Visa profil

Det är inte bara till Stockholm som lockar. Här är de städer där flest människor inom tech och startups vill bo och jobba.


Huvudstaden intar visserligen fortfarande förstaplatsen men många söker sig även till städer som Malmö och Linköping.

“Att Stockholm skulle vara etta på den listan överraskar kanske ingen. Men vi kan se tydliga trender att tech-talangerna även samlas i andra delar av Sverige,” säger Robert Areno, vd för rekryteringstjänsten Demando.

Bolaget har sammanställt statisik ur sin kandidatbank för att få fram techbranschens favoritplatser i Sverige. Han tror att den svåra bostadssituationen är en bidragande faktor som gör att man söker sig utanför Stockholm. 

Här vill startupsvenskarnas helst jobba:

1. Malmö.

Hamnar på andra plats näst efter Stockholm. Några bidragande orsaker är närheten till Lund och Köpenhamn, lägre bostadspriser än i Stockholm och Göteborg samt den framgångsrika inkubatorn Minc. Av Demandos kandidater vill 20 procent hitta sitt drömjobb här.

2. Norrköping och Linköping

Inte långt bakom Malmö kommer Östgötaslätten. Här söker 19 procent av alla talanger jobb.

Linköpings Universitet har ett av landets största utbud av tech-utbildningar och flera stora bolag har sina kontor i regionen, exempelvis Saab och Siemens. En av Sverige största Science Parks, Mjärdevi, och inkubatorn Lead, har sina fästen i Linköping.

3. Jönköping

Högskolans och regionens satsning på entreprenörskap har varit tydlig och är en förklaring till att 9 procent av Demandos kandidater vill hitta sitt nya jobb just här. I höstas besökte Breakit staden och hälsade på en rad intressanta startups som huserar här.

Städer som däremot halkar efter är Västerås, Örebro och Gävle. Här är det förhållandevis få techtalanger som vill skaffa sitt nästa jobb.

Robert Areno - @robertareno
2016-01-27 20:49:29
Dessvärre har vi ingen tillförlitlig information om den regionen, helt enkelt för få företag och kandidater där. Robert Areno, Demando
Svenne - @disqus_zEcKR6kifO
2016-01-27 16:08:15
Skälet till att många lockas till sthlm är främst att nästan alla statliga verk utlokaliserats dit och att det av det skälet finns flest jobb.. Malmö som stad och region är otroligt mycket mer lockande. Det är den befolkningsmässigt största regionen. Rent krasst är det väl enda regionen i Skandinavien som kan kallas storstadsregion med internationella mått mätt.och här finns överlägset Skandinaviens högsta levnadskvalitet och givetvis närheten till kontinenten. Matkultur t ex, här finns 21 Michelinstjärnor mot 12 i Shlm. Här finns största flygplatsen, flesta universiteten, största forskningscentran, mesta kulturen etc. Andra fördelar är tidig vår och sen höst, nära till Alperna för skidåkning och så är det skönt att kunna flyga till Paris och andra städer över dagen. Långt innan vi får snabbtåg i Sverige så lär tåget till Hamburg/Berlin vara klart. Då tar det mindre än halva tiden att åka till Hamburg mot upp till Stockholm. Känns som ett framtidsområde.
Jimmie Johansson - @jimmitjoo
2016-01-26 19:45:05
Hur ser det ut för Kalmar?