Sök

Börsraset hotar strypa kapitalet - entreprenörerna håller i pengarna

riskkapital

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu sjunker värderingarna på svenska startups och kapitalrundor skjuts på framtiden - det är en direkt konsekvens av oron på världens finansmarknader.

Paniken har varit nära bland investerarna de senaste veckorna när aktiekurserna fallit på bred front både i Europa och USA. Turbulensen slår nu också mot den svenska techscenen och flera av de mest profilerade entreprenörerna:

# Lägre värderingar. När osäkerheten ökar söker sig investerarna till mindre riskfyllda bolag - och i den kategorin är det få svenska techbolag som kvalar in. Enligt Breakits källor hade värdet på till exempel Spotify-aktien i den inofficiella handeln utanför börsen gått ned med över 10 procent redan under hösten. Efter börsraset i januari är värdet garanterat ännu lägre. 

# Kapitalrundor läggs på is. När värderingarna minskar så får entreprenörerna kalla fötter. Breakit har uppgifter om bolag som planerat nya finansieringsrundor men nu istället avvaktar. 

# Svångremmen dras åt. Merparten av de svenska startup-bolagen finansierar sin tillväxt med riskkapital. Bara blotta vetskapen om att det nu blivit svårare att få in kapital får entreprenörerna att bli lite mer defensiva.

Det senare bekräftar bland annat fiskeappen Fishbrains medgrundare och vd Johan Attby:

”Vi måste självklart fortfarande ta risk men nu försöker jag justera ned risken en del för att få riskkapitalet att räcka längre. Du vet aldrig hur klimatet är när du behöver kapital nästa gång”, säger han.

Fishbrain tog i somras in 68 miljoner kronor under sommaren och har, enligt Johan Attby, inget mer kapitalbehov under 2016. Han var i Silicon Valley för några veckor sedan och märkte då tydligt att investerarna på ett helt annat sätt än tidigare fokuserade på lönsamhet.

”För ett år sedan var det nästan bara användartillväxt som var intressant. Nu vill de också se att man kan tjäna pengar på sin kundbas och det ser vi bland svenska investerare också”, säger Johan Attby.

Hans uppfattning är också att värderingarna har påverkats.

”Det är lite som bostadsmarknaden. Du får fortfarande sålt din lägenhet men det blir inte så intensiv budgivning”, säger han.

En viktig faktor som talar emot ett kraftigt prisfall på svenska startups är att flera av de största riskkapitalaktörerna relativt nyligen fått in nytt, friskt kapital till sina fonder.

Northzone fick in 2,8 miljarder kronor i början av förra året, Creandum cirka 1,5 miljarder kronor året innan och det ryktas om att EQT är på väg att stänga en fond på runt 5 miljarder kronor. Tidigare i veckan rapporterade Breakit också att Atomico tagit in runt 3 miljarder kronor till en fond som är tänkt att uppemot 10 miljarder kronor när den är fullinvesterad. Alla de här miljarderna kommer självklart inte hamna hos svenska entreprenörer  men samtliga av dessa riskkapitalbolag fokuserar bland annat på Norden.

”De stora fonderna har rejält mycket krut att investera”, konstaterar Johan Attby.

Läs mer