Sök

Granskning: Barnarbete bakom mineraler i Apples mobiltelefoner

SamsungAppleKobolt

Gruvarbetare i en av gruvorna i Kongo där det bryts ämnet Kobolt. FOTO: TT/AP/Roald, Berit

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Människorättsorganisationen Amnesty International pekar ut en rad techbolag i en ny rapport.

Grundämnet kobolt finns i bärbara datorer, batterier till mobiltelefoner och hörlurar. Kobolt bryts bland annat i gruvor i Kongo och enligt Amnesty International utförs arbetet i många fall av barn.

”Några av dem jobbar i gruvorna och andra bär på de tunga säckarna med kobolt. Vissa går i skolan och gör det här på kvällarna medan vissa spenderar långa arbetsdagar gruvorna”, säger Caitlyn Mccolleig på Amnesty International till P3 Nyheter.

Beställare av kobolten är kinesiska producenter av elektronikvaror som sedan i sin tur levererar produkterna vidare till bland andra Apple, Samsung och Sony - allt enligt Amnestys granskning. Techjättarna har alla nolltolerans för barnarbete och uppger i rapporten att de inte haft kännedom om arbetsförhållandena.

”Det som krävs är att man har koll från de som säljer telefoner till smältverket och sen ska smältverket ha koll på gruvan. Om alla gjorde det de ska så hade det inte varit såhär”, säger Caitlyn Mccolleig.

Apple, som är världens mest vinstrika företag, rapporterade i början av 2015 att bolaget har gjort framsteg vad gäller att få bort så kallade konfliktmineraler ur produktionen.

I ett uppmärksammat dokument som lämnades in till amerikanska Finansinspektionen i februari 2015 skrev Apple att antalet smältverk och bearbetningsanläggningar som är helt fria konfliktmineraler har dubblats, vad gäller de bolag som Apple samarbetar med.

Vid det tillfället hade 88 procent av underleverantörerna antingen genomgått granskningar eller hade inlett en sådan process. Fyra leverantörer som vägrade genomgå processen hade blivit av med sina uppdrag.

Läs mer