Breakit - Tysk rabattjätte skippar kontor i Sverige på grund av bostadsbrist
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT/Press. Till höger: Cuponations presskontakt Lukas Ohlsson

Tysk rabattjätte skippar kontor i Sverige på grund av bostadsbrist

Publicerad 18 jan 2016, kl 11:02

User image
Jonas de Lange @jonas_delange · Visa profil

Internetbolaget Cuponation skulle storsatsa på Stockholm, starta lokalkontor och nyanställa minst 20 personer. Nu har bolaget lagt planerna på is. "Att hjälpa alla med att fixa bostad hade tagit för mycket tid och resurser", säger chefen.


Vi har tidigare rapporterat om Cuponations planer på en nordisk storsatsning. Tanken då var att etablera ett Stockholmskontor för att komma närmare kunder och partners. Bolaget erbjuder rabattkoder och e-kuponger genom sin app. I Sverige finns konkurrenter som Kampanjjakt och Gratislandet.

Nu meddelar dock bolaget att den nordiska avdelningen får stanna kvar på huvudkontoret i München. Bostadsbristen i Stockholm satte stopp för planerna.

“Har man inte några kontakter i stan har man två alternativ i Stockholm. Antingen hyra jättedyrt i andra hand eller ta stora banklån för att köpa en lägenhet. Om man ska jobba i stan ett antal år kanske man inte vill köpa. Vi har ungefär 30 anställda som skulle flytta upp. Att hjälpa alla med att fixa bostad hade tagit för mycket tid och resurser så vi beslutade helt enkelt att stanna kvar och sköta den nordiska verksamheten från Tyskland”, säger Lukas Ohlsson, presskontakt på Cuponation.

Bolaget har totalt 300 anställda i 17 olika länder. Men ingen av dem sitter i Norden. Lukas Ohlsson berättar också att bolaget har valt bort Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Det är dock av affärsmässiga skäl och inte på grund av de anställdas bostadsproblem.

“Stockholm är lite av en metropol i Norden, inte bara för startups utan även andra boalg. Vi har väldigt mycket kontakt med återförsäljare i Stockholm. Dessutom har ofta andra bolag vi vill samarbeta med sin nordiska verksamhet i staden. För vår del var det mest logiskt att välja Stockholm om vi skulle ha ett eget kontor i Norden”, säger han.

Trots de ändrade planerna tror Lukas Ohlsson att den uteblivna flytten har haft begränsad effekt på verksamheten.

“Skillnaden är egentligen att vi kunde ha haft en ännu tydligare närvaro på plats i Stockholm men jag vet inte hur stor effekt det hade haft. Sedan kanske det hade underlättat att finnas i Stockholm för att rekrytera svenska talanger. Men å andra sidan är det samma problem för personer inom Sverige som för oss. Man går miste om massvis med rekrytering även nationellt”, säger Lukas Ohlsson.

Att bostadsbristen är ett problem för svenska startups är egentligen ingen nyhet. För snart ett år sedan pekade Spotify-grundaren Martin Lorentzon ut bostadsbristen som den största flaskhalsen för tillväxten i Stockholms startups.

Det är en uppfattning som Lukas Ohlsson delar.

“I längden tror jag det kan leda till att fler bolag flyttar från Sverige när det blir lättare att hitta talang utomlands. Man bygger inte i samma takt som populationen växer. Det kan Stockholm som startupstad förlora mycket på”, säger han.

Cuponation ägs till en betydande del av tyska Rocket Internet där svenska Kinnevik är storägare. Under 2014 omsattte Cuponation 4 miljoner euro (37 miljoner kronor räknat med dagens växelkurs), vilket var en ökning med 669 procent från 2013.

Andreas - @disqus_LSgIGBT76R
2016-01-25 18:49:53
Vi ser väl liknande situation även om orsakerna kanske är annorlunda i San Francisco. Vi har valt att sätta våra svenskar i Köpenhamn.
alex forselius - @alexforselius
2016-01-19 05:37:20
Den som har någon intelligens borde väl vid det här laget ha förstått att bostadsbristen är en produkt av en grovt kriminell kartell mellan staten, bostadsbolag och banker där stormaffian (kapitalisterna) ska tjäna på att det finns så få bostäder som möjligt till maximal efterfrågan, så att bankerna kan tjäna massor av pengar på människor tvingas låna ihjäl sig till de astronomiska priser som finns kvar p de bostäder som knappt byggs, samtidigt staten hjälper till genom att man helt slår undan benen på byggande av vettiga bostäder genom trög lagstiftning med åratal av överklagande och byråkratur som får Sverige att framstå som ett sovjet när det kommer till bostäder fast till en ultrakapitalistisk marknadsekonomi. Landet kommer att gå under för detta om det inte vore ryssen. Och att stora företag nu drar sig ur Sverige är ett tecken på att bostadspolitikerna helt förstört vårt land.
Oscar Nilsson - @disqus_FvAnBqHT1u
2016-01-18 14:43:38
Skulle inte klaga på att arbeta i Tyskland . Jobb? :)