Breakit - GP:s ägare i rejäl knipa efter Högsta domstolens besked
Adam Ihse / TT

GP:s ägare i rejäl knipa efter Högsta domstolens besked

Publicerad 22 dec 2015, kl 10:02

User image
Olle Aronsson @ollearonsson · Visa profil

Högsta domstolen beslutar att tryckerier måste betala tillbaka moms till kunderna, i ett uppmärksammat mål där miljardbelopp står på spel. Det innebär ett hårt slag mot den redan skuldtyngda mediejätten Stampen.


Omställningen från tryckta tidningar till digitala medier kan nu i förlängningen få ödesdigra konsekvenser för en av kronjuvelerna i den svenska mediebranschen: GP.

HD meddelar i ett beslut på tisdagen att bokförlaget Norstedts ska få tillbaka moms från tryckeriföretaget Mediarummet F&H - i ett mål som ska bli prejudicerande.

I förlängningen innebär det att ägare till stora tryckeriverksamheter, som västsvenska Stampen, tvingas betala tillbaka stora belopp till tryckeriernas kunder. Stampen driver bland annat nyhetssajten GP.se samt en rad lokala nyhetssajter - främst i Västsverige.

I fallet med Stampen handlar det om åtminstone 300 miljoner kronor som nu ska betalas tillbaka, enligt tidningen Resume som har skrivit en bra bakgrundsartikel i ämnet.

Koncernen har haft svårt att klara omställningen från print till digitala medier och är svårt skuldtyngd. Med fallande intäkter från de tryckta produkterna, samtidigt som den digitala försäljningen inte riktigt har fått fart, är återkraven från tryckerikunderna det sista som GP:s ägare behöver.

Vi har tidigare skrivit att ägarfamiljen Hjörne kan förlora makten över Stampen efter en misslyckad finansieringsrunda - något som vd:n Martin Alsander dock förnekar.

Uppdatering: Stampens ledning har nu kommenterat domen. Koncernchefen Martin Alsander meddelar i ett skriftligt uttalande att det nu är dags att "reda ut exakt vad den (domen) innebär för Stampen och hantera läget i dialog med Skatteverket och varje enskild kund".

Kort sagt: Enligt Stampen är sista ordet inte sagt om hur mycket pengar som egentligen ska betalas ut - och till vem. Enligt Martin Alsander handlar momsfrågan om 380 miljoner kronor för Stampen.

Han skriver också att bolagets ekonomiska läge inte har förändrats alls efter dagens besked. 

Det får ses som en sanning med modifikation, och följs i det skriftliga utlåtandet av följande citat.

"Det här utslaget kan naturligtvis försvåra för oss att fortsätta omställningen i den takt vi önskar, men samtidigt är det bra att frågetecknen kring momsen kan rätas ut då ökad klarhet i momsfrågan kan påverka de refinansieringsdiskussioner vi för positivt", skriver Martin Alsander.

Taggar:
THOR - @disqus_MS1TcMvWCp
2015-12-22 15:56:26
Vad har detta med artikeln att göra?Håll igen lite på glöggen är du snäll...
johanskf - @johanskf
2015-12-22 12:34:49
Räcker inte förklaringen. År efter år av fusk, mutor, förfall, skjutningar, nedgångna skolor, välfärd osv osv MENTALITET!!!!! Men varför saknar Göteborg betydelse? Jag kommer inte på en enda göteborgsk debattör som gör sig hörd i det nationella samtalet. Inte många författare av nationell betydelse heller. Jo, Claes Hylinger, självklart, men han är gammal. Viveca Lärn. Ja. Åke Edwardsson skriver framgångsrikt deckare. Visst. Denna uppräkning visar hur liten staden är. Man minns alla som sticker ut. Man kan sitta i restaurangen på Park Aveny hotell, som jag gör nu tillsammans med Britt-Marie Mattsson, medan spårvagnarna plingar och regnet duggar i novembermörkret, och försöka hitta fler namn. Janne Josefsson. Ska han räknas till Göteborg? Okej, låt gå. Mattsson kastar fram Bengt Bratt och Kent Andersson som var nydanande inom teatern på 1960-talet. Då ja. Och Carin Mannheimer. Men hon är död. Jag har konsulterat Wikipedia. Under ordet Göteborg och rubriken litteratur nämns bara den årliga bokmässan, det vill säga ett jippo då författare reser hit från Stockholm och annorstädes. – Om vi skulle göra ett tv-program och dra in lite intressanta göteborgare skulle vi inte hitta några, säger Mattsson. Varför är Göteborg osynligt? Det är en storstad med småstadens mentalitet. Britt-Marie Mattsson, som förresten fått en spårvagn döpt efter sig, blir en illustration till hur liten denna stora stad är: personalen på Park behandlar henne som en drottning! en drottning man kan dua! ty hon är en av stadens få stratosfäriska kändisar. Hon säger att staden är självgod men samtidigt lider den av dåligt självförtroende. Det eviga komplexet inför Stockholm. Det där komplexet får man alltid höra något om. Någon berättar att stadens starke man, kommunalrådet Göran Johansson, på sin tid skröt med att han minsann inte läste Stockholmstidningarna. En annan minns en lokalpolitiker som sa att det bästa med bokmässan är att den inte ligger i Stockholm.