Sök

Tommy Jacobson öppnar upp sin techfond – för småsparare

Zenith Venture Capital

Tommy Jacobson.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Siktar på en börsnotering.

Tommy Jacobson är en av Sveriges mer framgångsrikaste investerare. Uppbackad av bland andra grundarna till sportkedjan Stadium, bröderna Ulf och Bo Eklöf, har han byggt investmentbolaget Varenne med Andreas Bladh som VD senaste fyra åren.

På meritlistan finns framgångsrika investeringar i Unibet, Dibs, Neonet och Zound Industries som, enligt bolagets egna uppgifter, hjälpt till att ge Varennes investerare en avkastning på över 20 procent årligen sedan starten för 17 år sedan.

Tommy Jacobson har de senaste åren också seglat upp som en allt större techinvesterare. Han gick bland annat in, via bolaget Zenith Venture Capital 2, med närmare 200 miljoner kronor i telefonboksappen Truecaller förra året.

Nu har Tommy Jacobson och hans partner Andreas Bladh skapat en ny fondstruktur där de ska göra ännu fler investeringar inom den svenska startup-sektorn.  

Zenith Group heter satsningen och förutom en fond som ska investera i tech-segmentet ingår där också en fond med fokus på fastigheter och en som ska investera i tillväxtbolag.

Historiskt har den här typen av techfonder inte varit öppen för allmänheten men Zenith Group bjuder nu in småsparare att investera.

“Alla tre fonderna kommer vara börsnoterade och det kommer gå att handla fondandelar på daglig basis. Zenith är unika i Sverige med det erbjudandet” säger Andreas Bladh.

I säljmaterialet påpekas att riskprofilen är hög men samtidigt är ambitionen att ge investerarna en avkastning på minst 20 procent per år.

“Generellt tycker jag att värderingarna på svenska techbolag har satt sig de senaste tolv månaderna, trots prislappen på Izettle. Idag är det mer fokus på lönsamhet än tillväxt vilket i grunden är rätt sunt”, säger Tommy Jacobson.

Redan från start finns det knappt 200 miljoner kronor i techfonden, med innehav i bland annat e-sportbolaget Strafe och AI-företaget Leeroy. Tommy Jacobson och Andreas Bladh räknar med att få in ytterligare runt 100 miljoner i samband med noteringen av tech-fonden.  

“Vi kommer kanske göra tre, fyra investeringar under hösten i den fonden”, säger Tommy Jacobson.

Totalt är målet att attrahera över 700 miljoner kronor till de tre fonderna.  

Läs mer