Sök

Efter utlandsflopparna – nu växer Linas Matkasse kraftigt i Norge

Linas matkasse

Photo: Sting Sthlm

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Omsättningen ökade kraftigt för matkassebolaget Linas Matkasse i fjol. Både i Sverige och Norge.

När jag träffade medgrundaren Niklas Aronsson från Linas Matkasse tidigare i år avslöjade han att den snabbväxande matkasseleverantören dubblat sin omsättning till närmare 700 miljoner kronor. Den siffran bekräftas nu av fjolårets årsredovisning, som visar att koncernen Linas Matkasse omsatte totalt 670 miljoner kronor.

Det är en kraftig ökning jämfört med 2013, då bolaget omsatte 435 miljoner kronor.

Majoriteten av omsättningen, närmare bestämt 530 miljoner kronor, kommer i dagsläget från den svenska verksamheten. Det motsvarar en omsättningsökning på dryga 100 miljoner kronor – och resulterade i ett rörelseresultat på 23,4 miljoner kronor. 

Rörelseresultatet för koncernen som helhet, vilket inkluderar misslyckade expanderingsförsök i Tyskland och England, blev däremot negativt – en förlust på 975 454 kronor.

Linas Matkasse, som den senaste tiden omgärdats av uppköpsrykten, har de senaste åren gjort flera internationella expanderingsförsök och sedan 2013 har bolaget förvärvat ägarandelar i det norska matkassebolaget Adams Matkasse. Idag äger Linas Matkasse 71 procent av det norska bolaget – vilket har visat sig vara en vinstlott för den svenska matjätten.

Speciellt i jämförelse med bakslagen i Tyskland och England, som 2013 innebar nedskrivningar på motsvarande 30,5 miljoner kronor.

Adams Matkasse ökade under fjolåret sin omsättning från blygsamma 7 miljoner kronor 2013 till 141 miljoner kronor 2014. 

”Vi växer kraftigt och det mest roliga är att vi kunnat se att vi även lyckats på andra marknader. Vi gick in i Norge för en tid sedan och efter ett år där kunde vi konstatera att vi levererat 35.000 kassar på en månad, efter så kort tid. Så vi har verkligen hittat nyckeln att göra det här och skala upp det ännu snabbare än i Sverige”, sade Niklas Aronsson, medgrundare av Linas Matkasse, när vi träffade honom i våras.

Linas matkasse ägs idag av syskonen Lina Gebäck och Niklas Aronsson samt riskkapitalbolagen Creandum och Acton Capital.

Läs mer