9 heta startups som har grundats av före detta Apple-anställda

AppleTrip Hawkins

Foto: Alexander F Yuan/TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Om du behöver bevis på att Apple kryllar av talangfulla människor kan du titta på de bolag som före detta anställda har startat. Här är 9 exempel!

Det är Business Insider som har sammanställt en lista över spännande startups som har grundats av före detta Apple-anställda. De har uppfunnit allt ifrån molntjänster till uppkopplade enheter för hemmet.

1. Tony Fadell, Nest Labs

Vad: Tillverkare av "smarta" termostater och brandvarnare för bostäder. 
Vem: Tony Fadell skapade den bärbara musikspelaren ipod. Han lämnade Apple 2008 och gundade Nest Labs 2010. I januari förra året köpte Google företaget för 3,2 miljarder dollar.

2. Andy Rubin, Android

Vad: Ett öppet mobilt operativsystem för främst smartphones och pekplattor.
Vem: Andy Rubin började arbeta som ingenjör på Apple under tidigt 90-tal. Han grundade Android Inc 2003, vilket köptes av Google 2005. Apple anklagade senare Rubin för att ha hämtat lite för mycket inspiration till Android från sin tid på Apple. I oktober 2014 lämnade han Google och arbetar med sin egen startup-inkubator och riskkapitalfond.

3. Evan Doll, Flipboard

Vad: En app som förvandlar ditt sociala nyhetsflöde till ett magasin. Nyligen tillkännagav Apple att de kommer att lansera konkurrenten Apple News till hösten i samband med Ios 9.
Vem: Evan Doll arbetade i sex år på Apple, först som mjukvaruingenjör för video och sedan som sernior mjukvaruingenjör för Iphone. Han lämnade bolaget i mitten av 2009 för att vara med och starta Flipboard.

4. Dave Morin, Path

Vad: Bildbaserat socialt nätverk för mobila enheter som tillåter dig att ha max 50 vänner. Path lanserades i november 2010 och såldes nyligen till koreanska Daum Kakao som står bakom den populära meddelande-appen Kakao Talk.
Vem: Dave Morin började sin karriärbana på Apple 2003 där han arbetade med marknadsföring. Efter det har han arbetat på Facebook och varit med och grundat Facebook Connect.

5. Bertrand Serlet, Upthere

Vad: En ny sorts molntjänst som ska ändra sättet som människor sparar sina filer online.
Vem: Bertrand Serlet har beskrivits som en av Apples sanna genier. Han lämnade bolaget i mitten av 2011 och har sedan dess arbetat med Upthere tillsammans med några andra före Apple-anställda.

6. Reid Hoffman, Linkedin

Vad: Ett digitalt karriärnätverket som har över en miljon svenska användare.
Vem: Reid Hoffman arbetade nära ett årtionde på Apple med användarupplevelser, innan han grundade Linkedin 2003. På sin egen Linkedin-profil skriver han att han jobbade med strategiska projekt inom Apple, som Eworld International och Global Access Assistant.

7. Michael Grothaus, Situ

Vad: En våg som väger din mat i termer av kalorier och näringsämnen. Den synkar resultatet med din Ipad.
Vem: Michael Grothaus letade efter ett enkelt sätt att hålla koll på hur många kalorier han fick i sig och grundade därför Situ. På Apple arbetade han med att utforma säljstrategier ihop med företagspartners.

8.  Ron Johnson, Enjoy

Vad: En nätshop som säljer exklusiv elektronik – och kommer hem till dig och monterar upp den åt dig. Du kan boka en tid hos en expert om du har problem med någon enhet eller behöver hjälp med hur du använder den.
Vem: Ron Johnson har tidigare arbetat som vice försäljningschef på Apple. Han lanserade nyligen Enjoy i New York och San Francisco.

9. Trip Hawkins, Electronic Arts

Vad: Ett multinationellt företag som utvecklar och publicerar dator- och TV-spel.
Vem: Trip Hawkins arbetade som marknadsdirektör på Apple i tidiga dagar fram till 1982 då han grundade Electronic Arts, vilket Steve Jobs ska ha sett som ett svek. Hawkins tog också med sig ett gäng andra Apple-anställda till sitt nya företag. Långt ifrån en startup med andra ord men ändå intressant att ha med på listan.

Läs mer