Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bankernas app Swish fortsätter att vinna mark – uppe i tre miljoner användare

Artikel bild

Fyra nya privatanvändare och 150 betalningar – i minuten. Det är tillväxttakten på Swish.

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

red@breakit.se

Webbredaktör

De svenska storbankernas app Swish får 100.000 nya användare varje månad. På drygt två år har appen, som gör det möjligt att föra över pengar till andra människor via mobilnumret, samlat tre miljoner användare.

Mattias Björk är koordinator på Getswish, bolaget som samordnar verksamheten kring appen på uppdrag av bankerna som äger den.

“Det känns fantastiskt. Jag tror att det är nätverkseffekten vi ser. Ju fler som skaffar applikationen, desto mer sprider den sig. Vi ser att inte bara användarantalet utan också att nyttjandet går upp när tjänsten kan användas i fler miljöer”, säger Mattias Björk.

Han säger att det har börjat bli kutym att använda Swish i stället för kontanter när folk till exempel skramlar ihop till presenter.

“Jag var på en loppmarknad för ett tag sedan där var och varannan hade en skylt med att de tog betalt med Swish”, säger Mattias Björk.

I juni 2015 swishade svenskarna för över 3,6 miljarder kronor. Sammanlagt har det genomförts 28 miljoner betalningar under 2015.

Under året har Swish lagt till möjligheten för företag att använda appen. Som Breakit tidigare har berättat är nästa steg är att göra det möjligt att använda Swish som betalmetod vid e-handel.

“Vi vill ta oss in i e-handeln och göra det enkelt att betala med mobilen när du handlar digitalt. Vi hoppas kunna lansera den tjänsten innan årsskiftet”, säger Mattias Björk.

I väntan på det ska det i dagarna släppas en ny version av appen.

“Det är en del i Swish koncept att betala enklare. Vi vill hålla oss ajour med alla nya operativsystem och mobiltelefoner med större skärmar och bättre upplösning. Vi försöker ligga i framkant så gott det går”, säger Mattias Björk.

Läs mer