Pernilla och Niclas Nyrensten startade i garaget – nu är deras e-handel värd över en halv miljard

Pernilla och Niclas Nyrensten. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Svenska succéparet får in ny ägare.

Den svenska e-handelsbranschen är fortsatt glödhet. Tillväxten är kraftig och värderingen på stjärnorna i industrin rusar i höjden.

Senaste exemplet är Borås-bolaget Revolutionrace. För fyra år sedan grundade paret Pernilla och Niclas Nyrensten bolaget hemma i källaren. Det egna varumärket Revolutionrace blev snabbt poppis bland frlluftsfantaster och omsättningen har rusat i höjden. Senaste året har omsättningen legat på cirka 120 miljoner kronor. Försäljningen sker enbart genom den egna e-handeln Fritidsfabriken vilket är en orsak till att rörelsevinsten är över 30 miljoner kronor.

Nu kommer riskkapitaljätten Altor in som ny storägare i Revolutionrace, skriver Dagens Industri. Enligt Breakits källor har en rad olika intressenter lagt bud i en process där Valentum varit finansiell rådgivare åt Fritidsfabriken.

”Vi kände att vi tog på oss lite väl många hattar. Helt plötsligt var jag både vd, finanschef och designer och då började vi inse att nu är det dags att ta in en kompetent partner”, säger Pernilla Nyrensten till Dagens Industri.

Hur stor andel av företaget som Altor nu köper vill vare sig köpare eller säljare uppge men enligt Altors Johan Blomquist blir riskkapitalbolaget ”signifikant minoritetsägare”.

Någon prislapp avslöjas inte heller men källor som Breakit talat med på söndagskvällen uppger att hela företaget värderas till runt 600 miljoner kronor i transaktionen. Troligtvis vill Altor ha minst 40 procent av bolaget vilket indikerar att paret Nyrensten nu kan casha in ett par hundra miljoner kronor.

Bakom den snabba tillväxten för bolaget ligger ett stort fokus på marknadsföring i sociala medier. Där har entreprenörsparet byggt upp en stor följarskara. Idén till företaget fick de när de reste jorden runt med ryggsäck.

"Det var när vi var på resande fot som vi kände att kläderna inte var de bästa. De som höll kvalitén var dyra och de billiga höll inte måttet", berättade Pernilla Nyrensten när vi gjorde en intervju med henne i slutet av förra året.

Hittills har de klarat sig helt utan riskkapital.

"Vi har gjort allting själva. Det började från garaget när vi stod och paketerade paketen själva och fyllde i etiketterna med tusch när bläcket till skrivaren tog slut. Hemsidan gjorde vi också själva och den var långt ifrån perfekt när vi drog igång, men vi körde  ändå. Och det har ju gått bra, men svårigheterna har varit och är fortfarande många", sade Niclas Nyrensten i Breakit-intervjun.

När personalen på Ica Maxi sprang och gömde sig varje gång paret Nyrensten kom med kundvagnar fulla med paket så bestämde de sig för att anlita en logistikfirma.

"Det underlättade och sedan dess har det rullat på”, konstaterade Niclas Nyrensten.

Läs om hela deras häftiga entreprenörsresa här!

Läs mer