Brit Stakston: "Tror och hoppas att jag kan vara en bra förebild"

Women in Tech

Foto: Sanna Wolf-Watz

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Vad har du för kvinnliga förebilder inom tech? Den frågan ställde vi på onsdagskvällen till 9 olika personer på Women in Techs mingel i Almedalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Youn Hee Pernling, utredare, Arbetsgivarverket:

“Företagsledaren Sheryl Sandberg som har skrivit boken Lean in. Hon har banat väg för kvinnor inom techindustrin. Jag ser också upp till alla de kvinnor som startat och driver organisationer för kvinnor inom tech. Det är så klart jätteviktigt med kvinnliga förebilder även om jag inte är för kvotering.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Stina Carlsson Reich, business designer Doberman:

“Jag skulle säga Dobermans vd Lisa Lindström som också är ordförande i Utbildningsradions styrelse. Hon har byggt upp Doberman själv och betytt mycket för utbildning och skola.
Min 9-åriga dotter gick med sin storebror på en kurs i programmeringsverktyget Scratch och efteråt kom ledaren fram och sa ‘vilken programmeringshjärna hon har!’ Jag tror det är jätteviktigt att lyftas upp på det sättet i tidig ålder.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emelie Dahlström, generalsekreterare, Kodcentrum:

"Ellen Sundh som är creative director och har en konstnärlig ingång till tech, bland annat har hon hjälpt blinda musiker att uppfatta dirigenten. Det är viktigt att det finns personer som man kan relatera till.""

 

 

 

 

 

 

Henrik Bergqvist, medgrundare och vd, Pichit:

“Vi jobbar nära Microsoft där Sara Kullgren är en bra förebild. Hon styr en division inom MIcrosoft som är extremt teknisk och vi måste ha ännu fler starka kvinnor inom tech. Det är viktigt att ha en blandning av kvinnor och män på arbetsplatser, alla perspektiv är viktiga.”

 

 

 

 

 

 

Johanna Green, client director, Nova:

“Man träffar så många personer som man gillar och inspireras av men några av dem är Sara Örevall som är digital strateg och brukar prata om digital transformation i alla branscher, Karin Nilsdotter som jobbar med rymdturism och Susanne Fuglsang som jobbar med projekt för barn. Det behövs fler kvinnliga role models att inspireras av så att fler vågar satsa.”

 

 

 

 

 

 

Katarina Berg, HR-chef, Spotify:

"Vi har många duktiga förebilder som jobbar eller har jobbat inom Spotify. Två exempel är Michelle Kadir och Rochelle King. Båda två är väldigt bra förebilder för alla som vill jobba inom musik, design eller som ingenjörer. De är ödmjuka, begåvade och delar gärna med sig av det som varit tufft, till andra. Det är också viktigt att visa att det finns bra förebilder som inte bara heter Anna Larsson - även om det inte förstås är något fel med det heller - men det behöver lyftas fram en mångfald.”

 

 

 

 

 

 

Birgitta Edberg, författare till boken “Social affärsutveckling i nätverksekonomin” och vd för DF Stockholm:

“Sheryl Sandberg som sitter i Facebooks ledning. Hon verkar i ett system av normer och skapat utrymme för kvinnor. Arianna Huffington bakom Huffington Post är en annan person som jag ser upp till. Jag har varit med och tagit fram vinnare av det så kallade Göran-priset och beundrar de kvinnor som förändrar systemet istället för att bli gisslan i det”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brit Stakston, författare, debattör och medgrundare av Blank Spot Project och HejDigital!

“Jag tror och hoppas att jag själv är en bra förebild. Jag delar gärna med mig av min kunskap och är ingen 20-årig techkille utan en lite äldre kvinna. Jag har jobbat med internet länge och tror att jag inspirerar på så sätt. Det är en bransch där man kan känna sig ensam så jag tror man behöver känna att man har stöd från andra.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulrika Fjällborg, frilansjournalist.

“Lisa Lindström på Doberman för hon ryggar inte tillbaka och är inte rädd för att utmana och använda makt för att påverka saker. Det är viktigt med teknik, det är framtiden, även inom media. Allt kommer handla om digital teknik och nya tekniska plattformar.”

Läs mer