Sök

Vultus drönare ska ge lantbrukare en flygande start på sina odlingar

VultusLantbruk

Robert Schmitt och William Håkansson.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Startupen Vultus drönare ska hjälpa lantbrukare att maxa sina odlingar.
"Vi ser oss som ett av de företag som är tidigt ute med att lösa problemen", säger grundaren Robert Schmitt.

Allt fler industrier digitaliseras – men lantbruket hade hamnat på efterkälken. Den analysen gjorde William Håkansson och Robert Schmitt, som tillsammans började fila på en lösning.

"Vi kollade vad vi kunde göra med drönare och pratade med lantbrukarna och såg att det fanns många möjligheter där", berättar William Håkansson, som själv växt upp på en gård i Skåne och tidigare drivit ett företag som arbetade med drönarfotografering.

I september lanserades därför Vultus, vars affärsidé bygger på att hjälpa lantbrukare med precisionsodling. Detta görs med hjälp av drönare som samlar in data från fälten - data som i sin tur hjälper lantbrukarna att gödsla mer effektivt.

Sensorerna tar hundratals bilder på grödorna och gör mätningar med olika typer av ljus, exempelvis synligt och infrarött. Därefter får lantbrukaren kartor med analyser och en fil som sätts in i traktorn och automatiskt sköter spridningen av gödslet.

På så sätt minskar övergödning och läckage av växtnäring. 

"En planta som mår bra reflekterar mycket nära-infrarött ljus och väldigt lite rött ljus, en planta som mår dåligt gör tvärtom", förklarar Wiliam Håkansson.

De två grundarna är båda i 20-årsåldern. Robert Schmitt hoppade av sina juridikstudier för att satsa på Vultus och i samma veva la William Håkansson ned sitt företag.

Nu driver de Vultus på heltid tillsammans med Måns Jarlskog och Daniel Söderström.

"Många miljöproblem kommer ifrån att du sprider jämt och inte anpassar efter behoven", berättar Robert Schmitt. 

Runt tio kunder använder sig idag av tjänsten, varav hälften är på en testperiod. De betalar hundra kronor per analyserad hektar, plus en fast kostnad på 1.500 kronor.

Beroende på typ av lantbruk flyger vissa varje vecka medan det räcker med några gånger per år för andra. 

Nästa år vill Vultus expandera i Sverige och flyga vidare mot Danmark, Storbritannien och Tyskland, som har liknande industriella jordbruk som Sverige. 

Bolaget finansieras i dagsläget främst via projektpengar från Vinnova innovativa startups, LU Innovation vid Lunds Universitet samt stöd på en kvarts miljon från Almi Invest. 

"Vi har en dialog med en del investerare just nu. Vi har inte tagit in pengar eftersom vi fortfarande har en del del mjuka pengar", säger Robert Schmitt. 

Robert Schmitt ser goda utvecklingsmöjligheter och tror att många ineffektiviteter komma att lösas framöver. 

"Vi ser oss som ett av de företag som är tidigt ute med att lösa de problemen". 

"Det är en ganska odigitaliserad och gigantisk industri som nu börjar öppnas upp".

Läs mer