Sök

Nya rekryteringstjänsten Demando låter dig lägga bud på kodare som du vill anställa

DemandoRekrytering

FOTO: Flickr/401(K) 2012

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Genom anonyma profiler, budgivning och en anställningsbonus på 10.000 kronor vill sajten vända upp och ner på anställningsprocessen i it-branschen.

Det råder brist på programmerare, ändå har jobbkandidater liten insyn i rekryteringsprocessen. Det vill nya rekryteringsbolaget Demando ändra på.

“Det är kandidaternas marknad även om det inte känns så. Vi vill försöka bryta trenden med headhunters och rekryteringsbolag och stå på kandidatens sida”, säger medgrundaren Robert Johansson.

Han berättar att han och de två andra som står bakom företaget har lång erfarenhet av it-branschen.

“Du blir uppringd och får förfrågningar, men du får inte reda på villkor som lön, delägarskap och sådant förrän efter du tagit dig igenom flera intervjuer”, säger Robert Johansson.

Demando ger personer med bristkompetens möjlighet att lägga ut sitt cv för att så smånigom kunna matchas med företag på jakt efter nya förmågor. När företaget hittar en intressant kandidat lämnar de ett bud där lön och andra villkor finns specificerade. Om flera företag är intresserade av samma person kan både de och kandidaten se vilka bud som ligger inne.

“Sedan kan kandidaten välja att godkänna ett eller flera bud. Därefter blir det intervjuer som vanligt”, förklarar Robert Johansson.

I det första steget i processen är användaren helt anonymiserad. Först när en användare har godkänt ett erbjudande har godkänts kan det företaget se hela cv:t med namn och nuvarande arbetsgivare.

“Vi vet att det är många som är väldigt lojala mot sina arbetsgivare. Att göra kandidaterna anonyma är ett sätt att få de med bristkompetens att lägga upp profiler. Det är också ett sätt att demokratisera processen. Arbetsgivaren kan inte se till exempel ålder eller kön förrän kandidaten godkänner det”, säger Robert Johansson.

På tre månader har 400 profiler lagts upp på sajten och drygt 20 företag använder tjänsten för att hitta personal.

“Än så länge är det ingen som har blivit anställd, men jag väntar på det samtalet. Det borde komma de närmaste dagarna. Vi har flera personer som är klara och godkända från företagens sida där projekten inte har fallit in än”, säger Robert Johansson.

När en person rekryteras genom Demando får rekryteringsföretaget en summa motsvarande tio procent av personens årsinkomst.

“Det är lägre än ett vanligt headhuntingbolag och för startutps finns det olika betalmodeller för att hjälpa dem att komma igång”, säger Robert Johansson.

Den som rekryteras får en bonus på 10.000 kronor av Demando som tack för att personen använt tjänsten.

Finns det inte risk för att företag utnyttjar er tjänst utan att tala om att de anställt någon?

“Det är klart att den risken finns, men det företaget jobbar vi bara med en gång. De 10.000 kronorna är ju också en motivation för den som rekryterats att berätta ”, säger Robert Johansson.

Läs mer