Not Alone är appen som skickar hjälp-sms när du drar ut dina hörlurar

Not Alone

Från vänster: Amanda Appelberg, Olivia Lönn, Sofia Grandin, Sara Juto och Johanna Fredricsson

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Skicka ett sms till en närstående om att du befinner dig i fara – genom att dra ut hörlurarna ur telefonen. Det är idén bakom appen Not Alone, som klättrar snabbt i nedladdningsstatistiken.

Tjejerna bakom Not Alone ville alla göra något samhällsnyttigt av sitt UF-år på Katedralskolan i Uppsala. Idén till mobilappen fick de efter att ha läst en artikel om en gruppvåldtäkt då en utsatt kvinna inte kunde kontakta någon från lägenheten som hon befann sig i.

“Vi började fundera på hur hon skulle ha kunnat kontakta omvärlden och meddela var hon var någonstans. Tråkigt nog sker det mycket överfall, misshandlar och våldtäkter. Även vi själva har känt oss i behov av en sådan här funktion, säger Olivia Lönn.

Tillsammans med gymnasievännerna Amanda Appelberg, Sofia Grandin, Johanna Fredricsson och Sara Juto, tog hon kontakt med två apputvecklare som föll för idén.

Appen Not Alone finns i nuläget till Ios och fungerar som ett överfallslarm. Genom att dra ut dina hörlurar skickas ett nöd-sms iväg till en kontaktperson med kartposition.

“Om man till exempel är ute och springer eller går hem från krogen så aktiverar man appen och sätter i hörlurarna. Vi har valt att lägga in en säkerhetstid på 15 sekunder om man skulle råka dra ut dem av misstag, så när de sekunderna har gått så skickar appen iväg sms:et”, säger Olivia Lönn.

Ung Företagsamhet är en utbildning som bedrivs i samarbete med landets gymnasieskolor. Under ett år får eleverna tillsammans med lärare och handledare starta och driva en småskalig affärsrörelse.

“Jag tror vi är uppe i 20.000 nedladdningar sedan i början av mars när appen lanserades. Det var speciellt i onsdags som vi fick väldigt många nedladdningar då vi tävlade i SM i Ung Företagsamhet. En jurymedlem valde att lägga ut en video när vi demonstrerade appen, på Facebook. Den videon har redan en halv miljon visningar”.

Affärsidén tog dem hela vägen till en SM-seger i kategorin Årets Produktutveckling. Efter studenten i juni ska UF-företaget avvecklas. Då vill entreprenörerna starta ett aktiebolag för att fortsätta utveckla och marknadsföra Not Alone.

“Först måste vi reda ut hur vi ska planera vår framtid med företaget och lägga upp en affärsmodell. Därefter får vi ta ett beslut vilka som vill fortsätta”, säger Olivia Lönn och fortsätter:

“Det har gått otroligt fort från mars fram tills nu och vi har haft så mycket annat i skolan. Men nu börjar det sjunka in och vi känner hur roligt och givande det har varit. Jag rekommenderar alla ungdomar att starta ett UF-företag, det är en jättebra erfarenhet och merit”.

Läs mer