Sök

E-handelssuccén Royal Design till börsen - får miljardvärdering

Royal DesignVerdaneStockholmsbörsen

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

En av Sveriges snabbast växande e-handlare, Royal Design, ska gå till börsen. Bolaget väntas få ett marknadsvärde på runt 1 miljard kronor.

Vi kan avslöja att Royal Designs ägare har anlitat investmentbanken Carnegie för att sköta börsnoteringen som väntas ske under hösten. Noteringen ska ske på Stockholmsbörsen.

Royal Design, som säljer inredningsprodukter på nätet, har haft en kraftig tillväxt de senaste åren. I år väntas omsättningen hamna på runt 450 miljoner kronor. Bolaget har gått med vinst sedan starten.

En orsak till börsnoteringen är att Royal Design vill ha in kapital för att finansiera en utlandsexpansion. 

”Det är inte klart än hur mycket pengar som ska gå in till bolaget och hur många aktier som de nuvarande ägarna ska sälja”, säger en av våra källor.

Royal Design har sitt huvudkontor i Kalmar och grundades 1999 av den nuvarande vd:n Hans Bengtsson och Andreas Ekberg.

Exakt vilket värde Royal Design får vid noteringen är inte spikat men personer med insyn i processen uppger att det sannolikt kommer hamna på runt 1 miljard kronor. Grundarparet Hans Bengtsson och Andreas Ekberg är fortfarande storägare i Royal Design. På ägarsidan finns numera också riskkapitalbolagen Verdane och Eequity.

I maj 2014 gjorde Royal Design sitt första större förvärv när bolaget köpte konkurrenten Rum21 från dåvarande Cdon (heter numera Qliro) för 68 miljoner kronor.

För Eequity kommer börsnoteringen extra lägligt då riskkapitalbolaget är i färd med att ta in pengar till en ny fond och behöver kunna visa upp framgångsrika investeringar för placerarna.

Läs mer