Lina Matkasse växer blixtsnabbt - siktar på miljardomsättning i år

Linas matkasse Axfood
Lina Matkasse växer blixtsnabbt - siktar på miljardomsättning i år

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Linas Matkasse fortsätter att växa kraftigt. Omsättningen förra året landade på 700 miljoner kronor - nära en dubbling jämfört med föregående år.

”Vi växer kraftigt och det mest roliga är att vi kunnat se att vi även lyckats på andra marknader. Vi gick in i Norge för en tid sedan och efter ett år där kunde vi konstatera att vi levererat 35.000 kassar på en månad, efter så kort tid. Så vi har verkligen hittat nyckeln att göra det här och skala upp det ännu snabbare än i Sverige”, säger Niklas Aronsson, medgrundare av Linas Matkasse.

”Nu har vi en runrate på 850 miljoner kronor och i år har vi en budget på 1,1 miljarder kronor", fortsätter han.

Bolaget har fått mycket publicitet den senaste tiden, bland annat efter att Breakit avslöjat att en rad potentiella köpare har tittat närmare på Linas matkasse. Flera av varandra oberoende källor pekade då ut Axfood som en av intressenterna.

”Vi har inga kommentarer kring det. Men jag kan säga att vi alltid har haft intresse kring bolaget. Vi har varit ett tillväxtbolag sedan vi startade och i princip varit lönsamma sedan dag ett", säger Niklas Aronsson.

"Efter några år gick ett par finansiella ägare in med kapital. Dessa ägare har breda kontaktnät och får kontinuerligt förfrågningar. Det har hela tiden funnits intresse, det har följt oss, och det är vi glada för”, säger han.

”Samtidigt får vi klappa oss lite på huvudet eftersom vi har presterat och kanske förtjänar uppmärksamhet.”

Finns det en fördel med att stå lite på egna ben, utanför de stora jättarna som spekulerats visa intresse för bolaget?

”Vi har haft ett otroligt entreprenörsdriv i bolaget och det har vi skalat ut till hela teamet. Det känner man när man kommer in innanför dörrarna hos oss, att det finns någonting där. Vi har lyckats behålla människorna och bygga kunskap, driv och kultur. Det gör att det blir bra i slutändan.”

Finns det någon splittring mellan investerarna i Linas Matkasse och er huvudägare?

”Nej vi har ett väldigt bra klimat i såväl styrelse som i den dagliga verksamheten. Vi har en otroligt bra energi i bolaget.”

Läs fler artiklar
LÄS MER