MTG laddar för köp av världens största e-sportföretag ESL

MTGESLe-sport

FOTO: FLICKR

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Mediekoncernen MTG är nära ett köp av världens största e-sportföretag, tyska Electronic Sports League. Går köpet igenom handlar det sannolikt om en affär på flera hundra miljoner kronor.

E-sport, alltså där deltagarna tävlar mot varandra i olika dataspel, är en av de snabbast växande sektorerna i den digitala industrin. En färsk prognos från analysföretaget Newzoo gör gällande att antalet tittare på e-sport kommer växa från dagens 205 miljoner till 335 miljoner redan under 2017. Klart störst är e-sport i den för annonsörer väldigt intressanta målgruppen män mellan 18 och 34 år. Newzoo spår att den globala e-sportmarknaden inom något år kommer vara värd över 1 miljard dollar.

Den kraftiga tillväxten har lockat till sig flera stora traditionella mediebolag som ser att många av deras användare försvinner in i e-sportsegmentet. Både Aftonbladet och MTG har de senaste åren dragit igång egna, större e-sportsatsningar.

Det är också i skenet av detta som Breakits uppgifter om en potentiell jätteaffär inom e-sport med MTG på ena sidan förhandlingsbordet ska ses.

Enligt vår uppgiftslämnare, som i sin tur hänvisar till två av varandra oberoende källor, finns det ett konkret bud på bordet från MTG. Bolaget som uppvaktas är tyska Turtle Entertainment som i sin tur driver världens största e-sportaktör Electronic Sports League, ESL.

ESL har runt 5 miljoner användare och ingick så sent som igår ett partnerskap med E-Sports Entertainment Association, ESEA, om att starta en gemensam liga för onlinespelet Counter Strike. Det blir världens största Counter Strike-liga med en prissumma på motsvarande 8,5 miljoner kronor.

Det finns inga officiella omsättningssiffror för ESL men en jämförelse med den betydligt mindre e-sportaktören Gfinity ger ändå en fingervisning om hur mycket MTG kommer behöva betala för att bli ägare till ESL.

Gfinity har 300 000 användare och är sedan i december noterad på London-börsen. Trots att bolaget fortfarande gör stora förluster värderas bolaget till runt 250 miljoner kronor i dagläget. ESL, med mångdubbelt så många användare och en bertydligt starkare marknadsposition, borde därför sannolikt vara värt minst ett antal hundra miljoner kronor, om inte ännu mer.

Vår källa har dock inga uppgifter om storleken på det budet som ska erbjudas de nuvarande ägarna av ESL. Som vanligt i den här typen av budsituationer finns det också en risk att affären rinner ut i sanden. När vi på onsdagsförmiddagen var i kontakt med företrädare för MTG levererades bara standardsvaret “vi kommenterar aldrig den typen av uppgifter”.

Läs mer