Sök

Jane Waleruds hårda dom om bubblan: ”De har kommit till bottenskrapet”

Techbubbla

TT/Malin Hoelstad/SvD

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Affärsängeln och serieentreprenören Jane Walerud är en av Sveriges mest framgångsrika investerare. Hon hävdar nu att vi är mitt inne i en ny it-bubbla.

Med techbolag som Lensway, Midsummer, Tobii, Panopticon, Klarna och Teclo Networks har affärsängeln Jane Walerud byggt upp ett minst sagt hedervärt investerar-cv. 

Hon har varit en aktiv spelare i techbranschen länge, och sålde bland annat programvaruföretaget Bluetail för 1,4 miljarder kronor i samband med att it-bubblan sprack vid millenieskiftet.

När hon varnar för en techbubbla bör man således lyssna.

”Det går i alla fall åt det hållet nu", säger hon till Breakit.

Enligt Jane Walerud har hon tjänat 55-60 procent per år på sina investeringar. Senaste exemplet är det svenska techbolaget Tobii, där hon hade en liten ägarandel.

Trots det har intresset för hennes tjänster från riskkapitalbolagen genom åren varit svalt. 

Den bilden har dock förändrats den senaste tiden – vilket hon menar är en indikator på att vi befinner oss i en bubbla.

"När jag var med och byggde Bluetail trodde jag att jag skulle få erbjudanden om att jobba inom venture capital inom kort. Men det fick jag inte. Sedan var jag med och gjorde Klarna och Lensway, och tänkte att nu får jag nog en chans att vara med i VC. Men inte då heller", säger hon och fortsätter:

”Då tänkte man ju att någon kanske vill ha mig så småning om. Men nej.

Var det verkligen så?

"Det är fakta. Och det är okej – jag är inte den som får erbjudande i första hand från VC-firmor.”

Varför?

”Strunt samma varför.”

Men det är väl intressant varför?

”Jag vet inte varför, det bara är så. Det är så."

"Men det som har hänt nu är att jag har fått en massa erbjudanden bara de senaste två månader. Det betyder alltså att de har kommit till bottenskrapet – och det visar att det kommer in massor med pengar till Stockholm just nu."

Så man borde vara orolig?

”Ja.”

När spricker den då?

”Förra gången det kom in riktigt mycket pengar i Stockholm var 1997. Då sprack techbubblan efter två år, så om jag ska tippa så tror jag den spricker om två-tre år nu också.”

"Just nu är det inte riktigt lika mycket pengar som då, det är fortfarande svårt med investeringarna över 10 och 15 miljoner kronor. Men det kommer.”

Jane Walerud är idag vd för Teclo Networks och har prisats för sina insatser av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Hon ingår även i statsminister Stefan Löfvens innovationsråd och är mor till Caroline Walerud, som driver det svenska 3D-scanningbolaget Volumental.

Läs mer