Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Konkurrensverket stoppar köpet av Hemnet - Schibsted ger upp

Artikel bild
Schibsteds Sverige-vd Raoul Grünthal. Foto: Press

Den norska mediejätten får inte köpa Sveriges största bostadssajt Hemnet. Det är Konkurrensverkets besked.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

”Vi är besvikna såklart. I slutändan är det svenska konsumenter som blir förlorarna", säger Schibsteds Sverige-chef Raoul Grünthal.

Hemnet-affären har varit en lång process. Den 16 december meddelade Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet och Blocket, att man gjort en överrenskommelse om att köpa en aktiepost om 15 procent i Hemnet från Fastighetsmäklarförbundet.

Sedan tidigare hade den norska mediejätten gjort klart med köp av ytterligare 65 procent av aktierna i Hemnet. Affären såg därmed ut att vara klar i en transaktion som värderade hela Hemnet till 1,5 miljarder kronor. Men hela affären var villkorad av att Konkurrensverket skulle ge sitt godkännande.

Och i maj meddelade Konkurrensverket att myndigheten krävde någon typ av åtgärder från Schibsted - annars skulle affären stoppas. Myndighetens invändningar har framför allt gällt Blocket Bostad, som Schibsted också äger.

Om mediekoncernen skulle äga både Blocket Bostad och Hemnet skulle Schibsteds dominans på den svenska marknaden för bostadsannonser bli alltför stor, enligt Konkurrensverket.

Nu kommer beskedet att Schibsted drar tillbaka sitt bud. Orsaken: Norrmännen har inte lyckats tillmötesgå Konkurrensverkets krav. 

"Vi har tittat på en utlicensiering av Blocket Bostad som en möjlig åtgärd för att få Hemnet-affären godkänd. Nu har Konkurrensverket, trots detta, inte godkänt affären”, säger Raoul Grünthal.

Han riktar stark kritik mot Konkurrensverket och hävdar att Schibsteds uppköp skulle leda till mer konkurrens, snarare än tvärtom.

"Det är paradoxalt att den här affären stoppas av konkurrensskäl eftersom det är monopol på den här marknaden redan idag. Det är mäklarna som äger Hemnet. Det gör att de prioriterar sin egen tjänst. Vissa mäklare lägger upp bostäder exklusivt på Hemnet”, säger Raoul Grünthal.

Kan man verkligen prata om monopol när ni äger Blocket Bostad?
”Med den här typen av affär handlar det inte bara om trafiksiffror till sajten. Det handlar om att man måste ha alla objekt på sin marknadsplats. Som besökare måste man veta att alla objekt finns samlade, det gör det bara på Hemnet i dagsläget.”

Läs mer