Sök

Så fixade Pär-Jörgen Pärson miljardklippet i Spotify

SpotifyNorthzone

FOTO: Northzone / ERIK MÅRTENSSON / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Pär-Jörgen Pärson och hans riskkapitalbolag Northzone är en av de största vinnarna på Spotify. Investeringen på 250 miljoner kronor har växt till över 7.000 miljoner kronor, enligt Breakits källor.

Musiktjänten Spotify är nu inne på upploppet i den finansieringsrunda som inleddes under slutet av förra året. Igår rapporterade brittiska Sky att det bara är veckor kvar innan affären är klar. De uppgifterna bekräftas av våra källor som har mycket god insyn i Spotify.

“De är väldigt komfortabla med att få in pengarna”, säger en av våra uppgiftslämnare.

Totalt kommer Spotify att få in cirka 3,5 miljarder kronor och hela bolaget värderas i transaktionen till svindlande 74 miljarder kronor.

Från en Sverige-horisont är det intressant att notera att den enda svenska investerare som går in med nya pengar den här rundan är riskkapitalbolaget Northzone.

Det stämmer bra överens med våra tidigare uppgifter om att den andra stora svenska investeraren, riskkapitalbolaget Creandum, har börjat sälja av sina aktier. Enligt våra källor äger Creandum idag bara runt 1 procent av Spotify.

Northzone behåller däremot sin position som näst största ägare efter grundarna Martin Lortenzon och Daniel Ek. Northzone kommer att äga nästan 10 procent av aktierna efter den finansieringsrunda som nu håller på att avslutas.

I styrelsen för Spotify sitter även sedan länge Northzones Pär-Jörgen Pärson. Det är också han som är orsaken till att det svenska riskkapitalbolaget är en sådan tung investerare i Spotify.

Idag är Spotify ett av världens hetaste techbolag men när Martin Lorentzon och Daniel Ek jagade riskkapital i bolagets startskede var klimatet ett helt annat. Raden av namnkunniga investerare som har nobbat musiktjänsten kan göras lång. Enligt våra källor har till exempel familjen Wallenbergs maktbolag Investor tackat nej, liksom Cristina Stenbeck och hennes börsnoterade investmentbolag Kinnevik.

Pär-Jörgen Pärson blev däremot såld på tjänsten direkt. När jag träffade honom för en längre poddintervju förra sommaren berättade han livfullt om sin reaktion när han 2008 fick chansen att testa en betaversion för första gången:

“Jag blev helt tagen, det var en fantastisk produkt. Den hade precis det jag alltid söker som investerare, en produkt som verkligen löser en viktig uppgift för användaren och dessutom adresserar en riktigt stor marknad”, berättade Pär-Jörgen Pärson.

Men de andra investerarna var betydligt mer svårflörtade och det slutade med att Pär-Jörgen Pärson själv åkte runt i Europa för att försöka få ihop ett konsortium som kunde gå in med kapital.

Men alla de internationella investerarna tyckte att risken var för stor i Spotify. De hakade framför allt upp sig på osäkerheten kring om skivbolagen skulle gå att övertyga.

“Skivbolagen var oerhört svåra att få med som affärspartners och där låg den stora risken. Skivbolagen var rädda att en produkt som Spotify skulle kannibalisera på cd-försäljningen istället för att bygga upp en ny intäktsström”, berättade Pär-Jörgen Pärson i podd-intervjun.

Rädslan från de andra investerarna gjorde att Pär-Jörgen Pärson och hans Northzone gick in med merparten av pengarna i den första externa investeringsrundan. Det skulle visa sig bli hans bästa investeringsbeslut någonsin.

Idagsläget vill han inte ge några kommentarer kring Northzones investering i Spotify men våra källor uppger att det svenska riskkapitalbolaget så här långt investerat har ungefär 250 miljoner kronor i musiktjänsten.

Marknadsvärdet på de aktierna är för närvarande över 7 miljarder kronor. Insatsen har alltså ökat med nästan 30 gånger.

Det gör investeringen till en av de bästa någonsin på den nordiska riskkapitalmarknaden. Andra investeringar har gett en högre procentuell avkastning men räknat i kronor ligger Pär-Jörgen Pärsons Spotify-placering i det absoluta toppskiktet.

Fortfarande talar vi alltså om orealiserade värden men det är ingen vågad gissning att Spotify under nästa år noteras på Nasdaq-börsen. Då kan Pär-Jörgen Pärson och de andra i Northzone börja växla in sina Spotify-aktier till riktiga pengar.

Läs mer