Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nya anklagelser mot Temu: ”Dolt spionprogram”

Artikel bild

Är e-handelsjätten bara en front för spionage? Det menar kritiker av det kinesiska bolaget.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Listan med anklagelser mot den kinesiska e-handelssajten kan göras lång. Samtidigt är tjänsten omåttligt populär där den drar fram, så även i Sverige. I veckan skrev vi att EU-kommissionen nu arbetar med en plan för att komma åt aktörer som Temu. 

Nu skriver Expressen om den senaste anklagelsen mot Temu – som rullades ut med buller och bång i Sverige i fjol

Bolaget stäms av en chefsåklagare i Arkansas, Tim Griffin. Han anklagar bolaget för att i hemlighet ha samlat in personlig data från användarna. Att Temu skulle spionera återkommer också i en analys från Grizzly Research, som Expressen hänvisar till. 

”Temu är ett smart dolt spionprogram som utgör ett akut säkerhetshot mot USA:s nationella intressen”, står det bland annat i analysen.

Temu har slagit ifrån sig anklagelserna.

”Vi förnekar kategoriskt anklagelserna och kommer att försvara oss kraftfullt”, skriver företaget. 

I våras anmäldes Temu – som liknats vid en Wish på steroider –  av Sveriges konsumenter och 16 andra europeiska konsumentorganisationer bolaget för brott mot EU-lagen DSA, skriver TT

”Vi tänker inte acceptera att den här typen av företag kombinerar låga priser med totalt ointresse för grundläggande produktsäkerhet och konsumentskydd”, sa Johanna Hållén, som är generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

”Det kan vara både farligt och dyrt i längden”. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer