Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hemmajobbare sparkades – avslöjades använda teknik för att fuskjobba

Artikel bild

Först kom tekniken för att låtsasjobba. Sedan kom tekniken som kunde avslöja fuskarna.

Nu har över ett dussin fått sparken från storbankens investeringsteam.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

En del hemmajobbare verkar ha annat för sig än att just jobba. Det är Bloomberg som skriver om den amerikanska storbanken Wells Fargo som förra månaden sparkade mer än ett dussin anställda. Detta efter att det hade avslöjats att personalen använde sig av teknik för att simulera aktivitet på deras datorer, till exempel att deras datormöss rörde sig med en särskild frekvens (det är inte känt varför storbanken mätte personalens datoraktivitet).

Alla i gruppen som fick kicken tillhörde Wells Fargos förvaltnings- och investeringsenhet. 

Hur många av dem som faktiskt jobbade hemifrån när de avslöjades är inte känt. Men prylarna och mjukvaran i fråga fick en enorm skjuts i popularitet i samband med pandemin och den stora flytten till hemmakontoren.

Efter pandemin har dock tekniken för att fånga dessa ”musvrickare” också blivit allt mer sofistikerad, skriver The Verge som kallar det hela för en katt- och råttalek i kontorsmiljö. 

Frågan som hänger kvar är kanske om det inte finns ett bättre sätt att mäta produktivitet än hur mycket någon klickar runt på skärmen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer