Sök

X stoppar sökningar på Taylor Swift – efter porrvågen

AI

Taylor Swift. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Superstjärnan offer för deepfakes. Nu reagerar även Vita huset.


Det cirkulerar just nu många AI-genererade pornografiska videos och bilder på den amerikanska popdrottningen Taylor Swift. Flera har blivit virala och fått flera miljoner visningar, vilket fått fansen att reagera genom att flagga bilderna, skriver BBC

Det har gått så långt att X vidtagit drastiska åtgärder för att stoppa spridningen av AI-porren. Alla sökningar på Taylor Swifts namn är i skrivande stund blockerade på sajten. I ett uttalande skriver X att spridningen av nakna bilder utan samtycke är ”strikt förbjudet”. 

”Vi har nolltolerans mot sånt innehåll”, står det bland annat. 

Det framkommer inte om X tidigare blockerat sökningar på en person eller om detta är första gången någonsin man har behövt gå så här långt.

Det har också spekulerats i om Taylor Swift-bilderna kommer att ha en avgörande effekt på AI-lagstiftningen. 

Fejkporren har nämligen också nått Vita huset, som i fredags kallade vågen av AI-bilder för ”alarmerande”. Kvinnor och flickor görs till måltavlor när det blir enkelt att skapa fejkporr, sa pressekreteraren Karine Jean-Pierre i fredags. Hon vill se lagstiftning för att stoppa missbruket av AI-teknik på sociala medier och tillade att plattformarna har stort eget ansvar att hålla rent från sådant innehåll. 

”Vi anser att de har en viktig roll att spela i att driva igenom sina egna regler för att stoppa desinformation och intima bilder som delas utan samtycke.”

Und er helgen har X bekräftat att man har planer på att anställa 100 moderatorer vid ett nytt center i Austin för att få bukt med skadligt innehåll, rapporterar Bloomberg

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer