Sök

Ingenjörer, produktchefer och coacher – här är de som får gå från Spotify

SpotifyStreaming

Förra måndagen meddelade Daniel Ek de största nedskärningarna hittills på Spotify. Foto:TT/Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Daniel Ek sa som det var. När Spotify nu kapar personalen så sker det brett över hela bolaget.

Breakit har läst listan på Linkedin över Spotify-anställda som tvingats gå och det tycks inte finnas ett område som lämnas oberört.

För exakt en vecka sedan släppte Spotify bomben. Bolaget sparkar 17 procent av personalen, det vill säga mer än 1500 personer, för att linjera med de ekonomiska målen. 

När Daniel Ek aviserade beskedet skrev han att neddragningarna gällde hela bolaget och att Spotify måste sätta laserfokus på kärnverksamheten och inte växa för växandets skull.

Det hade skapats jobb kring jobbet, som inte bidrog direkt till utvecklingen av produkten, enligt grundaren och vd:n. 

Trist för vissa men bäst för bolaget, kommenterade Breakits Martin Hävner nyheten. 

Nu har Breakit tagit del av en Linkedinlista på de Spotify-anställda som plötsligt tvingas se sig om efter annat att göra. Listan utgörs av över en tredjedel av de 1500 drabbade och visar, precis som Daniel Ek sa, att nedskärningarna sker brett över bolaget. 

På listan länkar de drabbade sina Linkedinprofiler och listar sina kompetensområden, var i världen de jobbar, om de föredrar hybrid-arbete eller inte och vad de har haft för titlar på Spotify. Just titlarna är mångräknade. 

De som tvingas gå arbetar som mjukvaruutvecklare, UX-designers och projektledare samt jobbar inom ekonomi, HR och annonsförsäljning. Det finns också tjänster som ”staff service designer”, “agile coach” och "talent acquisition coordinator”.

Över hälften av namnen som är listade har sin bas i USA. Nästan ett 20-tal är hemmahörande i Sverige på den i skrivande stund nästan 600 namn långa listan. 

”Ni är otroliga”

Den vilda jakten på Spotify-anställda har redan börjat kunde Breakit berätta i fredags. De är attraktiva i techvärlden. Samtidigt är det tydligt att många är tacksamma till initiativtagaren till Linkedin-listan. Det skriver flera i fritextsvar. Där finns också gott om hyllningar till kollegorna. 

”Jag önskar alla oss här lycka till när det gäller att hitta nästa gig. Ni är fantastiska!”, skriver en person. 

”Ni är alla otroliga, oavsett vad”, skriver en annan. 

Ytterligare en person skriver: ”Jag kommer att sakna Spotify och alla underbara människor”. 

Facket erfar: 240 drabbade

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer – som fram till i somras förhandlade med Spotify om ett kollektivavtal – har uppgett att nedskärningarna kommer att drabba hundratals i Sverige.

”Vi erfar att 240 medarbetare i Sverige berörs av det här”, sa förhandlingschefen Camilla Frankelius förra veckan. 

Spotify vill inte dela marknadsspecifika siffror. En talesperson har däremot uppgett att det är felaktigt att nedskärningarna gäller 240 personer i Sverige.

Streamingbolagets personalstyrka växte från 7000 till nästan 10.000 under 2022. I och med den senaste nedskärningen (och den i somras) så har 2300 personer sparkats i år. 

LÄS ÄVEN: Svart på vitt – det här får de som tvingas lämna Spotify

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer