Sök

Google släpper nya AI-modellen Gemini – ska utmana ChatGPT

GoogleChatGPTAI

Sam Altman, vd på Open AI och Sundar Pichai vd för Google. Foto: TT/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den nya AI-modellen Gemini har presenterats av Google och ska göra Googles Bard bättre.

Google har lanserat nästa stora språkmodell för generativ AI. Den kallas för Gemini och kommer att finnas i flera olika mer eller mindre avancerade versioner. De olika modellerna ska bland annat användas för att driva Googles chatbot Bard och AI-tjänster på Android-plattformar. Det skriver bland annat The Verge.

Enligt Google ska den nya Gemini-uppdateringen vara bättre än Open AI:s GPT-4 i majoriteten av de prestandatester som de har jämfört tjänsterna med.

“Jag tror att vi ligger betydligt före dem på 30 av 32 av dessa riktmärken. En del av dem är väldigt smala. Vissa av dem är större”, säger Google Deepminds vd Demis Hassabis till sajten.

Även Googles vd Sundar Pichai hyllar den nya AI-modellen.

"En av de starkaste sakerna med det här är att du kan arbeta med en underliggande teknik och göra den bättre och det sprider sig omedelbart över våra produkter", säger han till The Verge.

Uppdateringen har redan implementeras i Googles chatbot Bard i över 170 länder, men lanseringen i Europa kommer att däremot att ske inom kort.

Det är Gemini Pro som driver Bard, vilket är mellannivån av den nya Gemini-modellen där Ultra är den största och bästa. Den lägsta nivån kallas för Nano och ska användas i olika typer av hårdvara.

Sissie Hsiao, chef för tjänsterna Bard och Assistant på Google, säger på ett pressevent att det här är Bards “största och bästa uppgraderingen hittills”, skriver The Verge.

Läs mer