Sök

Goobit köper kryptobolag – kan bana väg för återvändo till Swish

GoobitKryptovaluta

Christian Ander. Foto: Erik Wisterberg

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det var ett hårt slag mot kryptobolaget när de portades från Swish för två år sen. Nu har Goobit köpt tekniken från en mindre kryptospelare.

Det kan vara ett första steg mot att Goobit återvänder till Swish. Men det finns minst ett steg kvar att ta.

”Det är en möjlighet”, säger vd:n Christian Ander.

Historien om det First North-noterade kryptobolaget Goobit har berättats i Breakit flera gånger om. 2021 förlorade bolaget tillgången till Swish när storbanken SEB sade upp samarbetet efter sex år. Det blev ett sänke i omsättningen i efterföljande kvartal. I början av 2022 slutade vd:n Erika Eliasson efter en väldigt kort tid på posten. Bolaget var också med i Breakits stora blockchain-kartläggning i fjol, som du kan läsa här

Nu kommer nästa händelseutveckling i historien om Goobit – och potentiellt Swish. Bolaget meddelar att det köper tillgångarna i kryptobolaget BTCSWE, vars verksamhet är just att erbjuda bitcoin med just Swish. 

Förvärvet innebär att BTCSWE:s  varumärke, teknik och kundbas på 5000 registrerade användare kommer att integreras i Goobit. 

Köpeskillingen ligger på 1 miljon kronor och betalas med nyemitterade aktier. Transaktionen planeras att slutföras under juni månad i år.

Köpet kommer att stärka Goobit Groups position som en storspelare på den svenska kryptomarknaden och rimmar med bolagets strategi att konsolidera marknaden i Norden, heter det i pressmeddelandet. 

"Vi är mycket glada över att tillkännage förvärvet av BTCSWE, vilket kommer att stärka vår position som en ledande leverantör av bitcointjänster på den Nordiska marknaden", säger Goobits vd Christian Ander. 

"Affären kommer att göra det möjligt för oss att ännu bättre betjäna våra befintliga kunder och erbjuda en trygg och erfaren aktör för BTCSWE kunder. Detta går i linje med bolagets strategi att erbjuda våra kunder en säker produkt genom att ytterligare satsa på bitcoin som är den största och mest etablerade kryptovalutan.”

Christopher Eriksson är grundare och vd för BTCSWE. 

”Vi är exalterade över att gå samman med Goobit”, säger han i pressmeddelandet. 

Betyder det att Goobit nu återigen får tillgång till Swish?

“I dagsläget betyder det ingen förändring och det beror lite på att vi inte utrett alla legala möjligheter än”, säger Christer Ander. 

”På medel och lång sikt kan det innebära att det förbättrar våra betalmetoder, med eller utan Swish”, fortsätter han.

Att Swish inte ingår i förvärvet nu är för att Goobit inte förvärvat hela aktiebolaget utan bara tillgångarna, det innebär att bankrelationerna inte ingår. 

Ett möjligt steg två skulle vara att förvärva hela AB:t och det är något som Goobit överväger, säger Christer Ander.

“Det är en möjlighet.” 

På frågan hur Goobit förbättrar sina betalningsmetoder redan i dagsläget säger Christian Ander att man med dagens förvärv tar över kompetens och nätverk från BTCSWE. 

Läs mer