Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dystra ökningen: Nätshopping gör att fler inte kan betala sina skulder – här är gruppen som ligger värst till

Varningen: Det kommer inte att bli lättare.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Antalet ungdomar som inte kan betala sina skulder växer kraftigt. De senaste tre åren har antalet personer med minst en betalningsanmärkning från privat sektor ökat med 22 procent i åldrarna 18 till 24 år, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Det är i motsatt riktning från deras föräldrageneration och uppåt, där betalningsanmärkningarna blivit färre. 

Betalningsanmärkningar för unga kommer främst från obetalda konsumtionslån utan säkerhet, däribland e-handel och butikshandel på avbetalning, samt obetalda räkningar för mobil och bredband.

”Att redan i tidig ålder dra på sig betalningsanmärkningar innebär en otroligt tuff start på vuxenlivet. Det kan skapa en skuldfälla som är svår att ta sig ur och som blir förödande för privatekonomin”, säger Karl Källberg, analytiker på Creditsafe.

En djupare analys visar dessutom att det främst är unga personer med lägre inkomster som har dragit på sig betalningsanmärkningar. 

”Mycket tyder på att situationen inte kommer förbättras för dessa personer sett till inflationen, minskade reallöner och det allmänna ränteläget”, säger Karl Källberg.

Även för äldre unga vuxna, i åldern 25 till 34 år, har antalet betalningsanmärkningar ökat. Här ligger ökningen på 9 procent de senaste tre åren. Detta gäller även 35-45-åringarna, med en 8-procentig ökning.

För samtliga ålderskategorier är det männen som ökar mest, enligt Creditsafe.

Läs mer