Se upp Bolibompa - Toca Boca vill bli barnens nya videofavorit

Bonnier Toca Boca
Se upp Bolibompa - Toca Boca vill bli barnens nya videofavorit

FOTO: Pressbild/Flickr/Björn Jeffery

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det svenska barnappsbolaget Toca Boca drar i gång en tv-studio i New York. “Vi ska skapa videoupplevelser med pekskärmen som ursprungsplattform”, säger vd:n och medgrundaren Björn Jeffery.

Bonnier-ägda Toca Boca har redan haft 85 miljoner nedladdningar av bolagets spel. Med den användarbasen som grund startar bolaget ett nytt affärsområde - en prenumererad videotjänst för barn.

Bolaget har nu rekryterat J Milligan, som har jobbat i 20 år med klassikern Sesame Street, för att bygga upp studion.

“När vi började med apparna hade vi någon sorts grundläggande insikt om att barn har ökad tillgång till pekskärmar och att de därför gör saker i spel som de inte kunde göra tidigare. Nu händer samma sak i tv-världen. Nu kommer första generationen som har mobil- och surfplatta som sin första skärm. Det är inget second screen-beteende”, säger Björn Jeffery.

I och med att Toca Boca är en del Bonnier-koncernen har bolaget möjlighet att plocka in alla möjliga kända barnboksfigurer i sina spel.

Men Björn Jeffery säger att han vill undvika det för att inte fastna i en gammaldags tv-logik.

“Nästan alla barnprogram, även för digitala platformar, har sin utgångspunkt i ett tradtionellt tv-format. Vi ska skapa videoupplevelser med pekskärmen som ursprungsplattform och interaktiva upplevelser. Då finns det till exempel inget skäl till att göra alla avsnitt lika långa”, säger Björn Jeffery.

De största barnprogrammen på Youtube är så kallade unboxing-videor som i praktiken går ut på att videoskaparen filmar när han eller hon öppnar en låda med leksaker i.

Björn Jeffery vill inte gå in alltför mycket på detaljer kring hur Toca Bocas videor kommer att se ut men säger att det ligger närmare unboxing än klassisk SVT-tv för barn.

“Tidigare fanns det nästan ett monopol för vad slags för tv som barn kan titta på. Nu finns det en enorm tillgång till innehåll via framför allt Youtube. Om det var så att SVT-liknande innehåll var det som barn tyckte mest om så skulle det vara mest tittat på Youtube. Men det är det inte. SVT skulle aldrig göra unboxing-videor för de tycker inte att de duger. Vi har en annan syn”, säger han.

Utgångsläget för Toca Bocas möjlighet att bli en storspelare inom barnprogram kunde vara sämre. Förra året var det svenska bolaget näst störst i världen inom barnappar efter underhållningsjätten Disney.

Läs fler artiklar
LÄS MER