Sök

MIKAEL PAWLO: Han kan få spendera resten av sitt liv i fängelse

FTXkrypto

Breakit

Breakit

Breakits krönikör Mikael Pawlo om nattens gripande av kryptoprofilen Sam Bankman-Fried.

Igår satt jag återigen i ett Twitter Spaces-samtal med Sam Bankman-Fried, känd på nätet som SBF. Ja, vi var 17.000 deltagare i samtalet, så jag var inte unik. Samtidigt som han pratade hörde man en mus röra sig i bakgrunden och lite knattrande på ett tangentbord. Sannolikt spelade han sitt favoritspel League of Legends under samtalet. Han svarade som vanligt inte på frågorna som ställdes utan intog någon typ av allmänt filosoferande utifrån-position. Som att han vore inte en värre version av Bernie Madoff. Men det är faktiskt precis vad han är.

Hur stor var Sam Bankman-Fried?

Väldigt stor.

Hans plattform för handel med kryptoprodukter hade över en miljon användare och den tredje största plattformen i världen i genren. Han körde konferenser på Bahamas med Bill Clinton och Tony Blair och med en och annan supermodell i släptåg.

I maj porträtterades han av Financial Times i deras lunchintervju. Det är i sig ett erkännande. I intervjun fick han bland annat frågan om han inte var orolig för att kunder kunde förlora livsförändrande summor när de handlade med hans kryptocertifikat. Han svarar undvikande på frågan och rör sig oroligt i stolen och är tydligt obekväm.

Det kan man ju förstå. Bankman-Fried har annars rönt stora framgångar då han propagerat för effektiv altruism i filosofens William MacAskills fotspår (något som även uppmärksammats av denne krönikör på Breakit). Han har även gödslat världen med diverse oneliners.

Han har bland mycket annat varit kritisk till bitcoin, kanske för att den kryptovalutan inte fungerar så bra med hans bluff, samt kritiserat förekomsten av böcker i sig: ”Jag är väldigt skeptisk till böcker. Jag vill inte säga att ingen bok någonsin är värd att läsa, men jag tror faktiskt på något ganska nära det.”

Hans still har varit undvikande intellektuell. Världen har älskat det.

Coindesks journalist Ian Allison var den som först avslöjade att någonting inte stod rätt till på FTX. Avslöjandet har sedermera följts upp ordentligt på Twitter. Samtidigt har bland annat The New York Times stjärnjournalist Andrew Ross Sorkin målat ett stort tämligen okritiskt porträtt av ett ungt geni som haft lite otur. Den kände investeraren Bill Ackman twittrade efter intervjun: ”call me crazy, but I think SBF is telling the truth.” Det uttalandet lär han få leva med. En av Coindesks krönikörer David Z. Morris var den förste som konstaterades att FTX var en utpräglad bluff och inte något utslag av slarv vilket Sam Bankman-Fried hela tiden envist hävdat.

Det skulle ta alltför lång tid att försöka gå igenom alla delar av upplägget som FTX genomfört som innebär tveksamheter. Bland mycket annat tycks man ha använt klientmedel  för att göra synnerligen riskfyllda investeringar via den tätt kopplade hedgefonden Alameda Research. Nu saknas många miljarder amerikanska dollar. Bisarrt nog har man återinvesterat dessa medel i två av Sequoia Capitals fonder. Sequoia har varit en av investerarna i FTX.

Chefen för investeringen har fått lämna firman. Hela riskfunktionen har varit skakig i sig och haft en compliancechef som har arbetat i ledningen för Ultimate Bet där användarna förlorade omkring 50 miljoner dollar genom att ägarna hade en super-user-funktionalitet där de kunde se allas kort om de själva spelade. Någon finanschef har inte funnits, vilket kan vara rimligt i en liten startup, men knappast för en tradingplattform som hanterar miljarder dollar. VD för hedgefonden Alameda Research hade någon typ av kärleksrelation med Sam Bankman-Fried. Det finns lite att gräva i, helt enkelt. Det är inte bara ”charmigt slarv” som kostat miljontals kunder många miljarder dollar.

Det hela har varit synnerligen skadligt för hela kryptovärlden. Samtidigt rör det sig om en enskild händelse och om en bedragare som av journalisten och investeraren Jason Calacanis beskrivits som Lex Luthor, skurken i Stålmannen. FTX fall borde inte påverka potentialen i andra kryptoprojekt, men givetvis är det inte bra för förtroendet för kryptomarknaden i stort oavsett om du tittar på teknisk potential eller handel i kryptotillgångar.

I Twitter Spaces-samtalet ställer kryptopoddaren Cas Piancey några frågor som Bankman-Fried svarar synnerligen undvikande på. Till slut tröttnar PIancey när Bankman-Fried återigen börjar slingra sig och avbryter honom. Bankman-Fried säger:

”I will try to answer the question.”

Plancey svarar rappt:

“No you won’t.”

Plancey får inte ställa fler frågor. Istället kommer en annan frågeställare in som dels undrar varför klientmedeln inte hållits åtskilda samt varför FTX har finansierat kryptonyhetstjänsten The Block.

”How is that different from theft?”

”Why did you fund The Block?”

Bankman-Fried får plötsligt mycket bråttom och lämnar samtalet.

”I don’t have all the details and I do need to hop off.”

Så här har det varit många gånger under veckans många framträdandet med Sam Bankman-Fried. Han får bråttom när det blir jobbigt, men vill gärna prata länge och utförligt om hur lite han visste och hur slarvig han här. Han bygger helt enkelt ett försvar kring sin påstådda okunskap.

Han har varit på en enorm turné och förklarat vilken slarver han är. Det är otaliga Twitter Spaces-samtal, det är poddar, nyhetsmedier, han har ställt upp för var och en som frågat. Aldrig har han uttryckt skam. Han pratar bara om sitt ”pinsamma misstag”. Det är något skribenten Jemima Kelly stört sig på. I Financial Times skriver hon i början av december:

"I'm not sure, however, whether feeling embarrassed quite cuts the moral mustard when we are talking about as much as $8bn having gone missing" (-) "an utter lack of shame" (-) "embarrassement is far too flimsy an emotional consequence".

Under natten mot tisdag svensk tid arresterades plötsligt Sam Bankman-Fried. Gripandet skedde på Bahamas efter amerikansk begäran. Det kommer ta veckor att förhandla om hans utlämning till USA. Sedan kommer det dröja tills det blir rättegång, men den lär åtminstone påbörjas under 2023.

Arresteringen kommer dagen före han skulle vittna under ed i det amerikanska representanthuset. Om han hade dykt upp, vilket i sig varit synnerligen oklart. Maxine Waters, ordförande för House Committee on Financial Services, som drivit på för detta vittnesmål beklagade timingen för arresteringen och det har samtidigt eldat på vissa konspirationsteorier. Nu kommer emellertid saken prövas ordentligt.

Bernie Madoff dog i fängelset. Det förefaller inte osannolikt att Sam Bankman-Fried också kommer få möjlighet att göra det, givet hur det amerikanska rättssystemet ser på finansiella brott. Kanske kommer han i alla fall få tid att upptäcka böcker. Kanske kan han till och med lära sig något om skam. Så mycket League of Legends lär det emellertid inte bli.

Mikael Pawlo

Mikael Pawlo är fristående krönikör i Breakit

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer