Sök

Kryptoprofilen Linus Dunkers döms till fängelse

krypto

Linus Dunkers. Foto: Privat.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Menade att miljonhandeln med bitcoin var en hobbyverksamhet.

Entreprenören och kryptoprofilen Linus Dunkers döms till ett år och två månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han fälls därmed på samtliga åtalspunkter som åklagaren Katarina Mörnstad lade honom till last i Västmanlands tingsrätt. Utöver fängelsestraffet beläggs Linus Dunkers även med näringsförbud i fem år. Det rapporterar Di Digital.

Linus Dunkers har sedan 2018 varit i konflikt med både Skatteverket och rättsväsendet gällande sin handel med bitcoin. Domen kan överklagas till hovrätten.

Skattebrottet skedde 2015, där åklagaren har menat att han undvikt att betala skatt om minst 2 miljoner kronor på sin bitcoinhandel. Bokföringsbrotten gäller både 2015 och 2016, då han i strid med lagen underlåtit att upprätta en löpande bokföring för sin verksamhet.

Linus Dunkers har förnekat brott och menat att han agerade i god tro, i enlighet med Skatteverkets dåvarande rekommendationer. Han såg sin handel som en hobbyverksamhet, men Skatteverket gjorde en revision och ansåg då att han borde ha bokfört verksamheten som näringsverksamhet.

”Det är helt orealistiskt att jag skulle kunna ha agerat med uppsåt flera år innan Skatteverket ändrat sin uppfattning. Det är som att jag skulle bli åtalad för att ha plockat en fridlyst blomma tre år före den blev fridlyst”, sa Linus Dunkers till Dagens industri när åtalet väcktes tidigare i år.

Var först med det senaste  Ladda ner Breakits app !

 

Läs mer