Sök

Rocker tvingas skära ner: “Ett av de tuffaste beslut jag har behövt ta”

Rockerfintech

Jonas Hultin, vd på Rocker.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Rocker strukturerar om och varslar anställda. Totalt 15 procent av bolaget kommer att påverkas när bolaget ska spara pengar.

“Utifrån rådande marknadsläge har vi tyvärr varit tvungna att göra justeringar i organisationen och pausa vissa satsningar”, säger Rockers vd Jonas Hultin.

Schibsted-backade Rocker (tidigare Bynk) har mött flera motgångar den sista tiden. I oktober förra året beslutade bolaget att ställa in sin börsnotering i sista sekund. Samtidigt visade den senaste årsredovisningen att försluten nästan dubblades från 73 miljoner till 143 miljoner kronor. Den kan sättas i relation till att omsättningen bara ökade från 90 till 106 miljoner kronor.

Grundaren Jonas Hultin tog över som vd i slutet av 2021, efter att Hanna Neidenmark lämnat efter bara ett år på posten.

I somras berättade han för Breakit att Rocker ska vända till lönsamhet och att bolaget skulle visa positivt kassaflöde “inom kort”.

“Som det ser ut nu är vi inte i behov av nytt externt kapital för att nå det målet”, sa han då.

Nu kan Breakit avslöja att Rocker tvingas till nedskärningar och förändringar i bolagets organisation.

Totalt 15 procent av personalen på bolaget ska påverkas av uppsägningar och omplaceringar. Det bekräftar bolagets vd Jonas Hultin i ett mejl till Breakit. Totalt rör det sig om 6 personer kommer att få lämna bolaget.

“Utifrån rådande marknadsläge har vi tyvärr varit tvungna att göra justeringar i  organisationen och pausa vissa satsningar”, säger han och fortsätter:

“Det är ett av de tuffaste beslut jag har behövt ta, att göra denna typ av förändring och att se uppskattade kollegor och vänner lämna är såklart aldrig enkelt, men vi tror och hoppas att detta kan leda till att bolaget stärks framåt.”

Hur har processen sett ut?

“Vi anmälde den 9 november varsel till Arbetsförmedlingen och informerade sedan all personal om varslen. Därefter har förhandling hållits med berörda fackliga organisationer samt med de personer som ej är fackligt ansluta.”

“Vi har gjort en omplaceringsutredning utifrån turordningsreglerna och diskuterat det med berörda parter, vi har även gjort en risk och konsekvensanalys med hänsyn till framtida arbetsmiljö. Därefter har berörda personer blivit uppsagda.”

Förändringarna ska enligt Jonas Hultin påverka hela bolaget. Rocker har tidigare delat upp sina tjänster i områdena Pay, You och Buddy. 

Finns Buddy kvar? När jag försöker komma in på billånesajten så står det att sidan inte visas.

“Rocker Buddy blir en del av Rocker Pay, således flyttas verksamheten in i moderbolaget.”

Sajten Realtid kunde i slutet av september rapportera att Rocker hade lagt sin tjänst för förmedling av billån på is. Det skedde kort efter att sajten hade rapporterat om att bolaget samarbete med banken Santander hade avslutats.

På en fråga om Breakits tidigare uppgifter om att Rocker skulle vara till salu säger Jonas Hultin:

“Ledning, styrelse och ägare är fullt fokuserade på verksamheten."

Största ägare i Rocker är norska Schibsted (35 procent) och stiftelsen LMK (18 procent). 

Rocker grundades som Bynk under 2017 av Dennis Ahlsén, Jonas Hultin och Mathias Johansson. Bolaget blev snart kända för sin aggressiva marknadsföringsstrategi

Läs mer