Sök

Draknästet utnyttjas i nya kryptobluffar – "Största affären i programmets historia"

FoodrunnersDraknästet

Skärmklipp på bluffartikel tillsammans med Shervin Razani, Sara Wimmercranz och Lena Apler. Foto: SKärmdump / SVT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Både deltagare och investerare i SVT-serien Draknästet har använts av kryptobluffen Ethereum Code – som försöker locka användare i sociala medier att satsa pengar på deras kryptotjänst.

“Alla jag känner har uppmärksammat det, våra investerare och SVT", säger det drabbade bolaget till Breakit.

Kryptobluffar som utger sig för att vara artiklar från tidningar som Aftonbladet eller Dagens nyheter har de senaste åren cirkulerat i olika sociala medier. Rubrikerna lockar med något klickigt från kändisar som Filip och Fredrik, som skickar vidare besökaren till en påhittad artikel som berättar hur det går att tjäna snabba pengar – på kryptovalutor. 

Tidigare var det någonting som kallades för The Bitcoin Code. En bluff som Breakit granskade genom att vi lät bedragarna lura oss djupt ner i kaninhålet. På det sättet lyckades vi få en insyn i hur bedragarna arbetade för att locka människor att satsa pengar på bedrägeriet

I år har The Bitcoin Code blivit utbytt mot Ethereum Code.

Kändisarna är också utbytta. Filip och Fredrik har fått se sig utkonkurrerade av SVT:s populära program Draknästet och riskkapitalisterna Sara Wimmercranz, Shervin Razani, Lena Apler, Jonas Eriksson och Jacob de Geer.

Men utöver det verkar bluffarna använda sig av ungefär samma metoder.

Upplägget ser ut såhär – i en påhittad artikel målas följande dramaturgi upp: 

Ethereum Code, grundat av “två bästa vänner från universitetet”, imponerar på drakarna. Live i programmet får Backing Minds-grundaren Sara Wimmercranz köpa sina första bitcoin för 3500 kronor och på bara fem minuter har summan ökat till 4636 kronor. Deras program har köpt billigt och sålt dyrt, helt automatiskt. Allt slutar i budkamp. Shervin satsade 1,04 miljoner kronor för en andel på 25 procent av bolaget. Jacob de Geer kontrade aggressivt med 13,2 miljoner kronor för 20 procent, vilket värderade företaget till 66 miljoner kronor. 

Så gick det till enligt den påhittade artikeln. Men något Ethereum code har aldrig varit med i Draknästet och storyn om de snabba Krypto-pengarna känner vi till från tidigare bluffar. 

Ethereum Code har också använt sig av en av de verkliga pitcharna i programmet för att bildsätta artikeln. På bilden syns grundarna av bolaget Foodrunners, utan att de nämns vid namn. Foodrunners fick en investering från Draknästet Lena Apler, men deras bolag har tagit fram en prisjämföresetjänst för matvaror – och har alltså inget att göra med krypto.. 

“Alla jag känner har uppmärksammat det, våra investerare och SVT. Det rullar på Facebook, det är det som är problemet, så vi ser oss själva också. Ofta är det vi och Jacob de Geer och att det handlar om den största investeringen i Draknästets historia”, säger Foodrunners medgrundare Michael Kärrberg när Breakit når honom.

Har det påverkat er på något sätt?

“Det påverkar inte vår vardag i form av kontakt med kunden i allmänhet eller med företag. Men det är tråkigt eftersom att de orangea tröjorna har blivit så förknippade med oss.”

Riskkapitalisten Sara Wimmercranz vill inte kommentera händelsen mer än att hänvisa till SVT som är de som äger rättigheterna till innehållet från programmet.

“Jag har skickat allt till SVT som jobbar för att försöka bekämpa det och för frågor tror jag du ska vända dig till dem. Tyvärr verkar inte social media-plattformarna bry sig särskilt mycket om att bekämpa den här typen av brottslighet, det är skandal och mycket obehagligt”, skriver hon i ett sms. 

SVT själva uppmärksammade bluffen i en artikel i oktober där presschefen Camilla Hagert säger att kanalen har anmält händelsen.

“När det kommer till vår kännedom anmäler vi det. Vi kontaktar även annonsören och kräver att de omgående ska upphöra med marknadsföringen som utnyttjar SVT:s varumärke, upphovsrättsligt skyddat material samt bilder på SVT:s medverkande”, sa hon då.

Foodrunners ska härnäst vara med i en ny serie från SVT som berättar hur det har gått för de tidigare deltagarna från Draknästet.

Den här typen av Kryptobluffar har cirkulerat i sociala medier under flera år och redan 2019 granskade Breakit bluffen. Men de påhittade tjänsterna som lockar med snabba klipp är inte de enda bluffarna inom kryptovärlden.

Breakit har tidigare även granskat fenomenet Onecoin – och svensken som pekades ut av FBI som en av ledarna bakom miljardbedrägeriet.

Läs mer