Sök

Ignite ska locka gymmare – med AI-maskiner och rymdteknologi

IgniteHubEntreprenör

Per Althini, Jan Kowalski och Michael Kågström ligger bakom AI-gymmet.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Med ett AI-system som använder rymdteknologi ska Ignite locka kända ansikten till träningshuben i centrala Stockholm. Samuel Bonnier investerar och flera tunga branschprofiler har värvats till satsningen.

“Jag har ritat på konceptet i tre år”, berättar grundaren Per Althini.

Tänk att aldrig någonsin igen behöva lyfta upp en viktskiva på en skivstång eller att ställa in benpressen på rätt motstånd. Den nya träningshuben Ignite sköter allt det här åt dig.

På en 850 kvadratmeter stor yta i centrala Stockholm kommer du att kunna ta del av bland annat högintensiv intervallträning, ett flertal cykelsalar och yoga. Träningsmaskinerna i gymmet innehåller det patenterade Biodrive-systemet – en slags rymdteknologi. Ett system som bygger på artificiell intelligens för att säkerställa maximal neuromuskulär aktivering, och att du gör rätt.

Grundaren Per Althini har arbetat som tränare i 25 år och ligger tidigare bakom Metropolis gym, som han sålde vidare för tre år sedan. Med på tåget är också barndomsvännen Jan Kowalski, känd som Meeting Director för Bauhaus-galan, och Michael Kågström, personlig tränare.

“Vi håller testklasser just nu och finjusterar inför vår öppning, som förhoppningsvis blir på torsdag nästa vecka. Det är små detaljer som avgör”, säger Per Althini, när Breakit nåt honom.

De som vill använda gymmet får ladda ner en app som sparar all data. De personliga tränarna kan lägga upp anpassade träningsprogram – du behöver alltså inte längre ha en person som står bredvid dig och coachar. Väl framme vid maskinerna känner de av hur mycket motstånd kunden ska ha, beroende på inställningarna i programmet. På löpbanden kan kunden via Bluetooth få digital coachning från tränaren. Själva tekniken har funnits ett tag, men Ignite är först ut med att lansera mot konsumenter.

“Till exempel om du vill ha 40 procents överbelastning, så kan du lyfta 100 kilo ena vägen, och 140 kilo på vägen tillbaka. Du behöver aldrig själv lasta på vikter.”

Det låter som rätt dyra maskiner. Vad kostar de?
“De ligger på mellan 180.000-230.000 kronor styck. I dagsläget har vi mycket ben, bröst och rygg.”

Förutom grundarna själva är bland andra Samuel Bonnier, medlem av Bonnierfamiljen, med och finansierar kalaset. Ytterligare två finansiärer, som vill vara anonyma, är med.

Hur mycket har investerats?
“Det får jag tyvärr inte gå ut med.”

Många gym vill gärna “låsa” in kunderna i månads- eller årsabonnemang. Men Ignite tänker tvärtom. De erbjuder kunderna “credits” – en för 299 kronor, medan 50 stycken innebär att du betalar 199 kronor per gång.

“Jag har analyserat marknaden i USA och Holland bland annat, och det här är en ny affärsmodell som jag tror passar i Sverige.”

Ser du några risker med att inte binda upp?
“Ja, om vi kommer in i en djup lågkonjunktur så kommer det drabba oss, men även de stora drakarna. Då kanske man inte spenderar pengar på träningen. Däremot kan du vara medlem i ett annat gym, men ändå träna hos mig. Vi konkurrerar inte med andra gym på det sättet.”

Träningshuben har redan gjort klart med profilerade branschnamn som Hanna Modig, Simon Carlfjord, Joanna Swica, Mattias Engström, Kristin Jacobs, Johanna Nilsson och August Strömberg.

Läs mer