Teslas teknik kan vara olaglig – spelar in ”närgångna” människor

TeslaElbilar

Vem blir ansvarig för övervakningsmaterialet? Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Övervakningen kan strida mot lagen – men vem är ansvarig för filmerna som elbilarnas vaktkameror spelar in?

Enligt Tesla är det bilägaren som är den som bär ansvar för att lagen följs.

Teslas bilar är utrustade med så kallade vaktkameror. Kamerorna filmar runt bilen om någon förbipasserande kommer för nära eller om bilens ägare sätter igång dem genom en app. 

Det filmade materialet är av så god kvalitet att personer lätt kan identifieras. 

Men att fångas på övervakningsfilm när man rör sig på en parkering eller i ett garage kan kännas som ett intrång i privatlivet. 

På Integritetsskyddsmyndigheten, som är ansvarig för tillsynen av personuppgiftslagen GDPR, har man inte landat i vem som är ansvarig för filmerna – bilens ägare eller Tesla, enligt Sveriges Radios Kaliber

”Det är väldigt tydligt att det är fråga om personuppgiftsbehandling”, säger Jenny Bård, jurist på IMY:s kameragrupp.

Den som samlar in personuppgifter om andra blir enligt lagen personuppgiftsansvarig, vilket medför ett antal regler. Det innebär att personer som filmas måste få veta att de filmas – att de ska kunna kontakta den som filmar samt att lagringen ska ske på ett korrekt sätt. 

Frågan är i fallet med Tesla – vem som är ansvarig för lagringen. 

Kaliber har hört av sig till Tesla som hänvisar till att all lagring sker lokalt i bilen och att det då är bilägaren som är ansvarig. 

Integritetsskyddsmyndigheten har skickat vidare ärendet till sin systermyndighet i Nederländerna där Tesla har sitt europeiska huvudkontor.

Läs mer