Sök

Profilen kliver in i astma-bolaget och siktar på att snabbt etablera sig utomlands

AirsonettFåhraeus Startup & Growth
Entreprenörs-profilen Christer Fåhraeus. Foto: Press.

Entreprenörs-profilen Christer Fåhraeus. Foto: Press.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Entreprenörs-profilen Christer Fåhraeus kliver tillsammans med sin fond in med 16 miljoner kronor i medtech-bolaget Airsonett.

Nu sätter bolaget siktet på nya marknader – men det får inte ta för lång tid.

“Då är risken att vi får konkurrens från andra bolag”, säger Christer Fåhraeus till Breakit.

Serieentreprenören Christer Fåhraeus fond Fåhraeus Startup & Growth går in med 16 miljoner kronor i medtech-bolaget Airsonett. Samtidigt tar Fåhraeus plats i styrelsen. I samband med investeringen kommer även en företrädesemission att erbjudas till befintliga aktieägare om maximalt fyra miljoner kronor.

Sedan några år tillbaka användas metoden som förstahandsval i Sverige för svårt allergisk astma. Enkelt förklarat har bolaget utvecklat en teknik där tung lite kallare luft rinner ned på patientens ansikte när hen sover, och skapar vad som kan liknas vid en dusch av ren luft. 

 “Vi gillar tekniken, som är vetenskapligt bevisad. Den har fått bra fotfäste i Sverige och nu ska bolaget expandera internationellt”, säger Christer Fåhraeus till Breakit. 

Ut på nya marknader

 Främst är det europeiska marknader som Italien, Tyskland och England som ligger närmast i pipeline, men vi tittar även på USA, berättar han. 

“Airsonetts expansionsplaner är fullt möjliga och fullt troliga. Det är inte rocket science men det krävs såklart pengar och skicklighet för att lyckas med marknadsexpansionen, säger Christer Fåhraeus och fortsätter:

“Vi håller även på att göra en till klinisk studie för att kunna applicera tekniken på eksem, som är en minst lika stor marknad som astma. Det ska också göras ytterligare en studie för astmaområdet, då några marknader krävde extra evidens på att det är en kostnadseffektiv metod. Så pengarna vi går in med nu går till att expandera bolaget geografiskt och komplettera vissa kliniska studier”, säger han.

Anders Due-Boje, vd på Airsonett, skriver i ett pressmeddelande att de är “glada över att få in en ny stark ägare med bred erfarenhet av internationell expansion av medtech-bolag.” 

“Airsonett är i en spännande expansionsfas, både vad gäller geografisk närvaro, kliniska data och produktutveckling. Att Fåhraeus Startup & Growth väljer att investera i bolaget är ett starkt kvitto på att vi är på rätt väg”, skriver vd:n vidare i meddelandet.

Tufft för startups

Investeringen gjordes enligt Fåhraeus utsago “långt efter att ekonomin började skaka”. 

“Vi har följt bolaget länge men investeringarna skedde nu.”  

 Vad tycker du om investeringsklimatet generellt sett just nu – är det läge att investera eller är det bättre att avvakta?

 “Det finns helt klart bolag som kommer gå bra framöver. Har vi inflation och lågkonjunktur är life science ett intressant investeringsområde, särskilt om det är lönsamma bolag och som helst visar på bra tillväxt. Det är en marknad som är oberoende av konjunkturer. Det är också läge att investera i bolag som har höga marginaler, vilket medtech-bolag och läkemedel ofta har”, säger han och lägger till brasklappen:  

“Sen får man ju studera bolagen var för sig. Många av de lite aggressiva startup-satsningarna får det tufft nu, inklusive life sciences-bolag som inte har några intäkter. De kommer sannolikt få det tufft att ta in nytt kapital. Då behöver de troligen minska sin personal och börja jobba mer virtuellt med färre anställda och lägga ut kliniska studier och försök på konsulter.” 

Vilka är de största utmaningarna för Airsonett framöver?

“Hur snabbt det lyckas etablera sig på nya marknader. Det är en väldigt skillnad på om det skulle ta ett par år eller fem år, exempelvis. Det får inte ta för långt tid, för då är risken att vi får konkurrens från andra bolag eller att andra behandlingar tas fram. Så även om tekniken är fenomenal nu så är den inte befriat från konkurrens långsiktigt”, säger Christer Fåhraeus. 

Under 2021 uppgick Airsonetts omsättningen till drygt 17,4 miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster landade på minus 9 600 000 kronor.

Läs mer