Fragbites dotterbolag in 35 miljoner genom att sälja spelvaluta – backas av storspelare inom Web3

Gaming

Marcus Teilman. Foto: Press

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Fragbites dotterbolag tar in nära 35 miljoner genom att sälja speltokens till en utvald skara investerare. Miljonerna ska finansiera bolagets expansion i metaversum.

I början av veckan skrev vi om Fragbite AB:s storsatsning på en inhemsk CS:GO-cup, ett årligt event som ska locka e-sportsstjärnorna tillbaka till Sverige. 

Nu kan vi berätta att det händer grejer i ett annat av Fragbite Groups dotterbolag, Wagmi Bolaget har tagit in 3,35 miljoner dollar, motsvarande 34,2 miljoner kronor, genom att sälja in-game tokens – alltså spelvaluta – till en rad strategiska investerare. 

Miljonerna ska finansiera bolagets expansion i metaversum, den revolution internet genomgår där allt mer bygger på blockkedjeteknik.

Till skillnad från en traditionell finansiering i ett börsbolag får investerarna i den här finansieringsrundan inga ägarandelar för kapitalet. Och inte heller några röster på stämman. 

Sandbox-grundare köper

I stället så får de tokens som antingen ska kunna användas i spelen eller som ska kunna säljas och köpas på en decentraliserad marknadsplats i framtiden.

”Allt är väldigt transparent med blockkedjetekniken och går att följa in i minsta detalj. Det är publikt och det är det som communityt gillar”, säger Fragbite Groups vd Marcus Teilman.

Bland investerarna märks flera blockkedjeinvesterare som Solana Ventures, Magic Eden och Mysten Labs. Även Sandbox-grundaren Sebastian Borget har deltagit i rundan. 

”Investerarna möjliggör att vi kan fortsätta att utveckla våra spel. Senare i år tänker vi genomföra en publik försäljning”, säger koncernchefen. 

Hur många tokens som de första investerarna fick för sina nära 35 miljoner vill inte Marcus Teilman berätta. Men han säger att det totalt kommer att finnas 2,5 miljarder tokens där en del går till en publik auktion en del hamnar i spelpoolen. Det är ju fortfarande så att spelpengarna ska kunna förvärvas inom spelet. Och det är inte heller så att spelupplevelsen i Wagmis Panzerdogs står och faller om man inte öppnar plånboken och köper tokens, försäkrar Teilman. 

”Vi bygger spel som vi vill ska vara älskade av vår community. Man måste inte köpa tokens eller NFT:er för att spela våra spel men man kan göra det genom vår teknik. Sedan att vi har tokens som kan trejdas på en handelsplats – och ja, visst kan det kan bli spekulation och hajp kring det.”

Satsar högt

Fragbite förvärvade nederländska spelbolaget Lucky Kat i december i syfte att börja bygga spel för metaverse. Panzerdogs är det första och ett av de första inom Solanas blockkedjeteknik. Wagmi och Lucky Kat arbetar på ett ytterligare spel, som ännu är hemligt. 

I december sålde man 5555 NFT:er – alltså digitala ägarbevis – av en hund. De kan också användas i Wagmis speluniversum. 

Ambitionerna är högt satta, säger Marcus Teilman. 

 ”Det finns så otroligt många möjligheter med det här.”

Om web1 var 1990-talet hemsidor och web2 var 00- och 10-talets bloggar, internetbanker och applikationer är nästa evolution av internet att äga via blockkedjan, säger han.

”Nu skapar vi material som ägarna äger. Därför är det här så stort för oss. Vi vill bygga vårt egna metaversum. På lång sikt en plattform där användarna kan ha sina spel. Vi gör det legala arbetet som krävs, tittar på momsregler och så vidare”, säger Teilman och nämner att jättar som Google och Apple på sikt kanske kan vara intresserade av egna plattformar. 

”Vi har bara skrapat på ytan av det här och jag hoppas att vi kan ligga i framkant.”

Våren präglades av skakiga marknader och en kryoptokalldusch. Marcus Teilman säger att de digitala valutorna är en omogen marknad, delvis oreglerad. 

”För oss har vi bevisat att vi har investerare, namnkunniga investerare, som tror på vårt koncept. Vad som händer i kryptovärlden är inte direkt sammanlänkat med vad som händer i vår värld. Men det är klart att det inte är positivt.”

På frågan om investerarna tar en chansning när de investerar i utbyte mot in game-tokens säger han.

”Man vill vara med och tror på oss och tror på vår token – att de kan gå upp i värde. Men som alltid är alla investeringar förenat med risk.”

 Hur ser du på framtiden för tokens eller NFT:er som investeringsform jämfört med en mer traditionell nyemission?

˝Det kan absolut bli ett alternativ jämte nyemission. Så som vi ser på det är att bygga en bra spelupplevelse det absolut viktigaste och en nyckelfaktor. Annars kommer det falla rätt platt. Vi måste ha utgångspunkten att bygga spel som folk älskar.”

 

Läs mer