Besvikelser när techjättar blottar korten – Youtube bromsar in efter pandemin

MicrosoftAlphabetTech

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

De amerikanska techjättarna Microsoft och Alphabet redovisade resultat i underkant av analytikernas förväntningar.

Googles moderbolag Alphabet redovisade på tisdagskvällen en omsättning och ett resultat för andra kvartalet som var i underkant jämfört med förväntningarna. Aktien handlades dock upp 4,8 procent i efterhandeln.

Omsättningen steg 12,6 procent till 69,69 miljarder dollar (61,88). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 69,85.

Resultat per aktie hamnade på 1,21 dollar (1,36), vilket är 4,7 procent sämre än analytikerkonsensus som låg på 1,27.

Den starkare dollarn gjorde att Alphabet tappade 3,7 procentenheter i omsättningstillväxt uppgav finanschefen Ruth Porat till CNBC. Under nästa kvartal väntas den starka dollarn dessutom slå ännu mer mot bolaget.

Annonsintäkterna ökade 12 procent till 56,3 miljarder dollar. Framför allt bromsade Youtube-divisionen in där intäkterna bara steg 5 procent. Under samma kvartal i fjol var ökningen hela 84 procent.

Även den amerikanska mjukvarujätten Microsofts rapport, för det fjärde kvartalet, var sämre än väntat. Samtidigt gav bolaget en porsitiv guidning för det kommande räkenskapsåret och aktien steg till slut 4 procent i efterhandeln.

Microsofts omsättning steg 12,4 procent till 51,87 miljarder dollar (46,15). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 52,38. Det var den lägsta tillväxttakten sedan 2020.

Resultat per aktie hamnade på 2,23 dollar (2,17), vilket är 2,6 procent sämre än analytikerkonsensus som låg på 2,29.

Under första kvartalet i det nya räkenskapsåret räknar Microsoft med mellan 49,25 och 50,25 miljarder dollar i intäkter. I mitten av intervallet skulle det motsvara en tillväxt på cirka 10 procent.

För hela räkenskapsåret upprepar Microsoft prognosen som gavs vid förra kvartalsrapporten, trots ett försämrat ekonomiskt klimat med hög inflation och lägre PC-försäljning.
 

Läs mer