Deras hästspel Equestrian har laddats ned över en miljon gånger – backas av flera tungviktare

Kavalri Games
Molly Ericson, medgrundare Kavalri Games.

Molly Ericson, medgrundare Kavalri Games.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Det började som en hobby. Men på bara några år har Molly Ericson och Axl Söderhäll Andersson lyckats nå en global publik – och backas av en rad tunga investerare.

Nu har deras hästspel laddats ned över en miljon gånger.

“Försöker växa sakta men säkert på ett hållbart sätt”, säger Ericson till Breakit.

Allt började i vardagsrummet hemma hos Molly Ericson

Universitetet var klart och det vore det roligt med ett hobbyprojekt på sidan av jobbet, tänkte hon. Varför inte kombinera de två intressena ridsport och spel? 

Sagt och gjort. Tillsammans med pojkvännen Axl Söderhäll Andersson började hon 2017 utveckla ett hästspel för mobiler.

Men hobby skulle snart komma att bli mycket mer än så. 

Knappt ett år efter starten registrerade duon bolaget Kavalri Games. Några månader senare tog de in två miljoner kronor i kapital från Goodbye Kansas Game Invest, som senare har bytte namn till Amplifier Game Invest.

Året efter, 2019, togs det in kapital på nytt om tre miljoner kronor, återigen från den tidigare investeraren samt från spelbolaget Coffee Stain Studios, som Breakit har rapporterat om tidigare. Därefter har bolaget gjort ytterligare två rundor: en sommaren 2020, då 6 miljoner kronor plockades in från Amplifier samt i februari i år då båda de tidigare investerarna sköt till totalt 7 miljoner kronor.  

”Pengarna har gått till att fortsätta utveckla spelet”, säger Molly Ericson, som i dag titulerar sig produktägare på bolaget. Vd-posten har Axl Söderhäll Andersson intagit.

När den senaste rundan inleddes hade lanseringen av spelet sakta men säkert börjat och det rullades ut löpande i ett land i taget, med start våren 2021. Under våren i år kom det ut i Europa och för bara en månad sen, i juni i år, släpptes spelet globalt. 

Nu har det laddats ned över en miljon gånger. 

“När vi började var det kul att göra ett hästspel, för det är ju drömmen. Men jag tänkte inte att det skulle resultera i det här”, säger Molly Ericson. 

Tjänar på mikrotransaktioner

Spelet, Equestrian, är gratis att ladda ned. Däremot får bolaget in pengar från användarna för så kallade mikrotransaktioner. Det är bland annat vad Ericson kallar för kosmetiska tillägg, det vill säga att spelaren till exempel köper en särskild sadel till sin häst. 

I årsredovisningen för perioden första januari 2020 till sista mars 2021 framgår att bolaget omsatte 1,3 miljoner kronor och årets resultat landade på minus 840 000 kronor. Vad bolaget omsatte under 2021 och vad resultatet uppgick till vill Molly Ericson inte kommentera. 

När blir ni lönsamma? 

“Spelet har ju gått väldigt bra och om det fortsätter såhär så kommer jag inte vara orolig.”

Vad innebär det?

“Spelet drar in pengar och vi tycker att det ser bra ut redan nu”, säger hon och fortsätter: 

“Vi är jätteglada. Det var lite läskigt att släppa sitt första spel. Man har inte vetat vad man har kunnat förvänta sig. Men vi ser att spelare tycker om att köpa kosmetiska tillägg och göra andra typer av mikrotransaktioner. Och vi kommer jobba för att förbättra appen ännu mer, men det ser redan väldigt bra ut.”

Det finns en hel del hästspel för mobiler. Hur ser ni på konkurrensen? 

“Jag är själv hästtjej sen länge och vet vad jag, och sannolikt andra hästintresserade, vill ha i ett sånt här spel. Equestrian är nästan som en ridsimulator och mer realistiskt än andra hästspel. Det finns ett djup i spelet. Och det tror jag att användarna uppskattar väldigt mycket.”

Vill göra världens bästa hästspel

Spelföretaget Star Stable Entertainment har utvecklat ett hästspel som snabbt blivit en stor succé. Till skillnad från det Kavalri Games utvecklar är Star Stable onlinespel och spelas på andra enheter än mobiler. 

Vill ni konkurrera med Star Stable framöver?

“De har en yngre målgrupp. Vi riktar oss snarare till tonåringar och vuxna som letar efter ett  mer realistiskt spel, medan Star Stable riktar sig mot barn.”

Hur stor vill ni bli?

“Vi vill göra världens bästa hästspel, så det är ett ganska ambitiöst mål. Vi försöker växa sakta men säkert för att göra det på ett hållbart sätt. Så vi får se vad det landar i.”

Har ni påverkats av det skakiga läget i ekonomin? 

“Nej, inte vad jag kan säga på rak arm. Vi har fram till nu jobbat på med utveckling av spelet och haft vår runway, så det är nu vi har börjat få en omsättning och har en produkt ute på marknaden”, säger Molly Ericson.

Läs mer