Sök

Exklusiva släpp på Tidal – nu går Apples Beats Music samma väg

SpotifyTidalBeats Music

Eva Rinaldi/Flickr

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Apple uppges vilja samarbeta med Taylor Swift – men nobbades av Kanye West.

Det strömmade musiklandskapet är i förändring sedan ett flertal stjärnor beslutat sig för att släppa musik exklusivt på plattformen Tidal – och nu ser Apple ut att vara på väg att anamma samma strategi. 

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg har Apple, som i sommar kommer att lansera sin nya musiktjänst, varit kontakt med bland annat superstjärnan Taylor Swift, gruppen Florence and the Machine samt ett dussin andra artister. Förhoppningen är att kunna erbjuda exklusiva släpp med artisterna – och på så sätt skapa ett mervärde jämfört med konkurrenterna.

Enligt sajten Rolling Stone ska även rapparen Kanye West ha kontaktats av den amerikanska jätten. Rapparen, som numera är delägare i Jay-Z:s tjänst Tidal, erbjöds en miljon dollar för att ansluta sig till tjänsten – men tackade nej. 

Apples musiktjänst, som sägs vara redo för lansering i början av sommaren, förväntas bli en direkt konkurrent till musiktjänster som Spotify och Tidal. Tjänsten kommer inte att finnas tillgänglig kostnadsfritt och bygger på den forna rapparen Dr. Dre och den före detta skivbolagsbossen Jimmy Iovines tjänst Beats Music, som köptes upp av Apple för 3 miljarder dollar förra året.

Segmenteringen av den strömmade musikmarknaden ligger i linje med den analys Breakit publicerade i samband med att Tidal fick strålkastarljuset riktat mot sig. Hittills har Tidals delägare Rihanna och Beyoncé släppt låtar som enbart går att höra på den nya plattformen, och med tanke på att ytterligare 14 superstjärnor är delägare i bolaget kan vi nog vänta oss fler liknande releaser.

Vilka stjärnor som Apple kommer lyckas knyta till sig återstår dock fortfarande att se. Taylor Swift har sedan tidigare varit skarpt kritisk mot den gratismodell som Spotify delvis använder sig av, vilket gjorde att hon i fjol tog bort all sin musik från tjänsten.

Apple kommer däremot inte att använda sig av någon gratismodell, utan likt Tidal enbart använda sig av en betalmodell.

LÄS MER: Apple granskas av myndigheter – vill begränsa Spotify

LÄS MER: Spotify tar in 3,5 miljarder kronor i riskkapital

LÄS MER: "Hårda förhandlingar mellan Universal och Spotify"

Läs mer