Tipsen som gör elbilssemestern smidigare – och roligare

MINI

Tobias Lundgren

Dags för semester med elbilen? Här är några snabba tips för hur du kan köra mer effektivt i sommar – och komma längre på en laddning.

Snart är det återigen dags att upptäcka Sverige från landets absolut bästa sida, i sommarvärmen. Om du planerar att ta dig runt i en elbil på semestern finns det några saker som är bra att tänka på:

  • Njut av det roliga en elbil kan erbjuda

Att köra helt elektriska MINI är en speciell upplevelse, eftersom responsen när du trycker på gaspedalen är mycket kvickare än med en fossildriven bil. Med sitt anrika arv från rallysporten, förhöjer MINI Cooper SE känslan ytterligare med sina 184 hästkrafter och ikoniska design. Låg markfrigång förstärker den klassiska gokartkänslan och ger dig en bilsemester du sent kommer att glömma.

  • Kör i en jämn hastighet

Att köra ryckigt med snabba accelerationer gör att batteriet i bilen dräneras snabbare. Håll ett jämnt tempo så blir resan behagligare både för passagerarna och bilens batteri.

Privatleasa helt elektriska MINI från 2.995 kronor i månaden – läs mer här!

  • Låt bilen bromsa själv så ofta det går

Helt elektriska MINI använder sig av regenerativ inbromsning, så kallad energiåtervinning.

Det innebär att bilen kan köras med en enda pedal i stor utsträckning. När du släpper gaspedalen så bromsar bilen automatiskt. Se därför till att lätta på foten i god tid, så räcker batteriet längre.

  • Kör du inne i city? Rulla ner rutorna

Det kan vara lockande att använda fordonets klimatanläggning hela tiden. Men vid långsam körning är det mer energieffektivt att låta vinddraget fläkta kupén. Eftersom öppna rutor och soltak ökar luftmotståndet bör du stänga dem och skifta till klimatanläggningen när hastigheten ökar.

  • Planera resan och stoppen

Ett effektivt sätt att minska räckviddsångesten är att ha stenkoll på vilka stopp du kan göra längs vägen. Med helt elektriska MINI kan du köra 225-234 kilometer per laddning (enligt WLTP). När det är dags att ladda ger MINI Charging en enkel överblick och låter dig planera raster i god tid.

Läs mer om helt elektriska MINI och boka provkörning här!

Läs mer