Lysa tar in 350 miljoner

Lysafintech

Lysas grundare Henrik Littecke, Emilie Andersson och Patrik Adamson. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Robotrådgivaren fyller kassan rejält – värderas till 2 miljarder.

Börsen har sett minst sagt blek ut den senaste tiden och i Stockholm är den ner över 20 procent sedan nyår. En och annan aktiemäklare svettas nog och sliter sitt hår men det är väl tveksamt om Lysa gör det. 

Lysa har nämligen byggt en automatisk sparplattform som placerar användarnas pengar i, som de själva uttrycker det, "världens bästa fonder". Det gör att bolaget kan pressa avgifterna och på så sätt hoppas kunna locka till sig kunder. 

Nu fyller bolaget kassan med 350 miljoner kronor, där techprofilen Nicklas Storåkers står för 150 miljoner. 

"Vi är glada och stolta för förtroendet som våra kunder och aktieägare ger oss", säger Patrik Adamson, vd och medgrundare för Lysa i ett pressmeddelande. 

"Det tar tid att bygga upp ett sunt sparande och det tar tid att bygga ett stort sparbolag. Nyemissionen ger oss förutsättningar att utveckla en ännu bättre spartjänst för fler kunder".

Som nya ägare kommer H&M-familjens Ramsbury Invest och SEB. 

"Lysa är den bästa sparprodukten på marknaden. På ett enkelt sätt besvarar Lysa den allra vanligaste och viktigaste frågan inom sparande: ’hur ska jag placera mina pengar?" säger Niklas Storåkers.

"Dessutom erbjuds tjänsten till riktigt låga avgifter. Jag är övertygad om att Lysa kommer växa under många, många år framöver".

Sedan tidigare är H&M-familjen ägare i Lysa, men då bara Karl-Johan Persson som har investerat via Philian Invest. Även Cevian-grundaren Christer Gardell, den förre finansministern Anders Borg och Trustly-grundaren Carl Wilsson står på ägarlistan.

Förra året mer än fördubblades det förvaltade kapitalet i Lysa och 100.000 kunder sparar nu 18 miljarder kronor via tjänsten.

Under 2021 ökade omsättningen i koncernen till 25 miljoner kronor. Resultatet landade på -29 miljoner kronor. 

Läs mer