Kryptojätten stoppar alla utbetalningar – faller med 50 procent (!): “Extrema marknadsförhållanden”

CelsiusBitcoinKryptovaluta

Foto: Istockphoto

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Kryptolånsplattformen Celsius pausar idag alla uttag, byten och transaktioner mellan konton. Efter beskedet har Celsius egna kryptovaluta fallit med över 50 procent.

Det senaste dygnet har flera av de allra största kryptovalutorna dykt med över 10 procent. I skrivande stund är exempelvis Bitcoin ner med minus 14 procent och Ethereum minus 18,3 procent. 

En orsak till oron på marknaden som har lyfts är att en av de allra största plattformarna för lån av krypto, Celsius, nu har stoppat alla transaktioner.

Under måndagsmorgonen, svensk tid, meddelade bolaget att man tillfälligt pausat en stor andel av sina tjänster. Anledningen sägs vara de extrema marknadsförhållanden som råder just nu. 

“Celsius pausar alla uttag från plattformen och transaktioner mellan konton. Att agera i enlighet med intresset för vårt community är vår högsta prioritering. Våra operationer fortsätter och vi kommer att fortsätta dela information om det här med vårt community”, skriver bolaget på Twitter. 

I augusti förra året uppgav bolaget att man hade över 200 miljarder kronor i tillgångar. Totalt uppges 1,7 miljoner användare ha sina tillgångar lagrade på plattformen. 

“Vi gör det här idag för att kunna sätta Celsius i bättre position för att kunna hedra våra åtaganden gällande uttagsmöjligheter, över tid. Vi förstår att den här nyheten är tuff, men vi tror att vårt beslut att pausa uttag, byten och transaktioner mellan konton är det mest ansvarstagande för att skydda vårt community”, utvecklar Celsius i ett inlägg på Medium.

När Celsius tog in kapital i november 2021 värderades bolaget till 3,25 miljarder dollar, motsvarande cirka 33 miljarder svenska kronor. 

Bland investerarna finns bland annat riskkapitalbolaget Westcap Group och kanadensiska pensionsfonden Caisse de Dépôt et Placement du Québec, enligt Techcrunch

Sedan nyheten släpptes har Celsius egen kryptovaluta fallit med över 50 procent, vilket innebär att den har tappat hela 94 procent av sitt värde de senaste 3 månaderna. 

LÄS MER: Blockchain-kartläggning: Här är 19 svenska bolag som bygger web3 (siffrorna, investerarna och planerna framöver)​

Läs mer