Nytt ras på kryptomarknaden – Bitcoin ner 10 procent i natt

BitcoinKryptovalutaEthereum

Foto: Unsplash

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Bitcoin, Ethereum och Cardano tappade alla mer än en tiondel av sitt värde under natten till måndag.

Efter att ha gått som tåget under stora delar av 2020 och 2021 har ett rejält bakslag skett på kryptomarknaden i år. Under maj störtdyk en av de allra största kryptovalutorna Luna och tappade över 99 procent av sitt värde på några enstaka dagar. En person som drabbades var komikern och kryptoprofilen Mårten Andersson som berättade att han hade förlorat över 1 miljon kronor på kollapsen.

Nu faller flera av de stora kryptovalutorna på nytt. Klockan 10.30 på måndagen är exempelvis Bitcoin nere med minus 10,6 procent, Ethereum minus 14,1 procent, BNB minus 10,9 procent, Cardano minus 15,4 procent och Solana minus 18 procent under det senaste dygnet.

Det innebär också att Bitcoin-priset nu är nere på 24.500 dollar, eller ungefär 250.000 kronor, vilket är det lägsta priset sedan december 2020. 

Fallet kopplas i stort till den amerikanska centralbankens inflationsprognos under fredagen. Då presenterades statistik som visade att inflationen i USA i maj var 8,6 procent, högre än väntat. Detta förväntas leda till allt striktare åtgärder från centralbanken framöver. Beskedet ledde till stora tapp på både amerikanska och asiatiska börsen. 

En annan orsak till oron på marknaden som lyfts är att en av de allra största plattformarna för lån av krypto, Celsius Network, nu har stoppat alla transaktioner. Detta på grund av de stora rasen på marknaden.

Läs mer