Doldismiljardären tror på Desenio – “Alla hatar e-handel men...”

Desenioe-handel

Per Josefsson.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

E-handlaren Desenio har varit en av börsens stora floppar senaste året – men den tunga investeraren Per Josefsson tror på en rejäl vändning.

Per Josefsson var med och grundade ett av Sveriges framgångsrikaste fondbolag, Brummer & Partners, på 1990-talet vilket gjorde honom till miljardär. Idag är han privatinvesterare med stora innehav både på börsen och utanför. 

“Vi har ytterligare en kvarts miljard i kassan för att köpa onoterade bolag men vi tittar inte på de allra tidigaste bolagen utan företag som kommit lite längre. Vi har tidigare investerat i både Apotea och Babyland där Pär Svärdson gör ett fantastiskt jobb”, säger Per Josefsson.

Stegvis har han i det tysta seglat upp som en av storägarna i utskällda e-handlaren Desenio som sedan börspremiären i februari 2021 rasat med nästan 95 procent.

"Klassiskt turn around-case"

Via sitt privata investmentbolag började han köpa aktier i Desenio redan förra sommaren och äger nu över 2 miljoner aktier vilket motsvarar runt 2 procent av Desenio, enligt ägartjänsten Holdings. Så här långt har det varit en dålig affär men Per Josefsson är ändå positiv:

“Desenio har en väldigt hög bruttomarginal så aktien kan snabbt studsa tillbaka. Jag ser det som ett rätt klassiskt turn around-case”, säger han och utvecklar sitt resonemang:

“Alla hatar e-handel just nu men jag gillar sektorn förutsatt att du befinner dig i rätt vertikal och där tror jag Desenio befinner sig långsiktigt”.

Per Josefsson tror bara det är en tidsfråga innan e-handelssegmentet tar revansch:

“E-handeln kommer såklart komma tillbaka. Nu är alla negativa och vi kommer inte få samma tryck som under pandemin men jag är övertygad om att pendeln snart slår tillbaka och e-handeln får ett nytt lyft”, säger han.

I veckans avsnitt av Breakits podcast snackar vi mer om Per Josefssons investering i Desenio – lyssna på hela avsnittet här!

Läs mer