Premiär på börsen för klimat-startupen Vultus – inledde med tvåsiffrigt fall

VultusAIjordbruk

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Tuff start på börsen för klimatbolaget Vultus.

Startupbolaget Vultus vill hjälpa bönder i kampen mot klimatförändringar med hjälp av AI-teknik och precisionsjordbruk via satelliter. I slutändan vill det Lundabaserade bolaget att tekniken bidrar till att minska användningen av konstgödsel.

Under fredagsmorgonen gjorde Vultus aktie debut på Spotlight och premiären blev skakig.

Aktien har handlats till 5,48 kronor som högst betalt och 4,69 kronor som lägst betalt. Klockan 10.15 var senast betalt 4,69 kronor. Aktier för måttliga 63 500 kronor har bytt ägare hittills i dag. Bolaget har 4,47 miljoner aktier utestående och börsvärdet är 21 miljoner kronor räknat på senast betalt.

Nyintroduktionen blev fulltecknad. Erbjudandet omfattade 0,95 miljoner units till teckningskursen 11,60 kronor. Varje unit består av två nyemitterade aktier och en vederlagsfri teckningsoption TO 1. Teckningskursen motsvarar därmed 5,80 kronor per aktie.

Teckningsoptionen handlas samtidigt till 40 öre senast betalt, men omsättningen är bara 960 kronor. Värdet på en unit är därmed 9,78 kronor, vilket är en nedgång på 15,7 procent jämfört med teckningskursen på 11,60 kronor för en unit.

Läs mer