David Knape kliver av som vd i Ytrade group

YaytradeMode

Jon Olsson och Janni Delér och Yaytrades grundare Jon Berglund och David Knape.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Medgrundaren David Knape lämnar över rodret i Ytrade group.
“Grott en längre tid”.

Ytrade Groups vd och medgrundare David Knape kommer att lämna sin roll som vd och koncernchef i bolaget. Han kommer fortsatt att sitta kvar i styrelsen.

"Beslutet att lämna över vd-skapet har grott en längre tid hos mig. Min uppfattning är att förändring är både viktigt och nyttigt över tid och jag bedömer att det nu är rätt läge för en ny kraft att ta över. Jag har lett Ytrade Group som vd under mer än fem år och har bland annat haft som mål att stärka bolaget för den resa mot ett större tech-fokus som vi är på väg att göra”, säger David Knape till Breakit.

Processen att rekrytera en ny vd ska vara inledd, men i väntan på den rekryteringen kommer den nuvarande finanschefen Mikael Wiborgh att ta över som tillförordnad vd.

”Vi tackar David för hans arbete i bolaget. Han är en kompetent entreprenör som har lett bolaget från idé till en välkänd aktör inom vår bransch i Sverige. David ligger också bakom flertalet av de erfarna och namnkunniga personer som finns i bolaget både rent operativt såsom i styrelse. Jag ser fram emot vårt kommande gemensamma aktiva styrelsearbete och att med nya vd:n samt styrelsen ta bolaget till nya höjder ”, säger Luca Di stefano, styrelseordförande i Ytrade Group.

Ytrade grundades 2017 av David Knape och Jon Berglund tillsammans med influencerparet Jon Olsson och Janni Delér. Vid starten fokuserade bolaget, som då hette Yaytrade, på en marknadsplats för att sälja, köpa och hyra kläder. Idag är bolaget noterat på First north och har ett bredare fokus där de satsar på flera olika affärsområden med fokus på mode och tech (bland annat marknadsplatsen Yaytrade). 

Det nya fokuset innebär också att Ytrade återigen ska byta namn – den här gången till Spherio group.

“Vi har idag en kompetent och branschspecifik styrelse och management på plats. Samtidigt har vi just släppt vår nya SaaS-lösning Spherio Solutions och byter namn på gruppen till Spherio Group som ett led i den förändrade inriktningen med verksamhet inom områdena; Tech, logistik, ehandel och M&A (förvärv reds.anm.)”, säger David Knape till Breakit.

Han fortsätter:

“Att ta in en ny vd i detta skede känns naturligt och viktigt för att leda bolaget under kommande tillväxtresa. Framgent kommer jag att ha en roll som aktiv styrelseledamot och bistå bolaget i förvärv och försäljning över en tid."

Under det fjärde kvartalet 2021 omsatte Ytrade group 4,9 miljoner kronor. Resultatet efter skatt landade under kvartalet på minus -8,2 miljoner kronor.

Läs mer