De ska lösa problemet med kompetensutvisningar – klara för stora Shift-finalen

EmigreatShift

Saaya Sorrells-Weatherford, Anali Guzman Molina och Abhilash Ram. Foto: Tobias Blixt

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Emigreat vill att företag och anställda ska slippa oroa sig för utvisningar i samband med anställningar. Den idén tog bolaget hela vägen till Shift-finalen i Stockholm.

Att det finns förbättringspotential i den krångliga byråkratin som omgärdar arbetskraftsinvandring (och annan invandring också för den delen) kan nog nästan alla företag skriva under på. Processerna är långsamma och små misstag kan få stora konsekvenser, framförallt för den som har flyttat till Sverige.

Några som vill lösa den utmaningen är Shift-bolaget Emigreat som gick vidare till finalen i Stockholm av den tunga juryn som grillade bolagen i semi-finalen i Göteborg. 

“Det gick riktigt bra faktiskt. Vi fick ett gäng frågor, besvarade dem och knocked it out of the park”, berättar medgrundaren Abhilash Ram kort efter att teamet pitchat sitt bolag. 

“De försökte grilla oss, de hade ett helt batteri med frågor. Men det gick väldigt bra och vi hade svaren.”

Exakt hur juryn resonerade kan vi bara gissa. Men med tanke på att Emigreat tog sig vidare till finalen får vi anta att de var nöjda med svaren de fick. 

Emigreats vd och medgrundare Anali Guzman Molina fick också frågan om de har något företag som de inspireras av. Med ett något oväntat svar.

“Vi inspireras av Bokio. De har tagit något tråkigt och gjort det enkelt och roligt. Bokföring är inget som människor vill göra, men de har tagit bort det hemska med det. Vi vill automatisera immigrationsprocessen och ta bort rädslan som finns kring att flytta och risken att bli deporterad”, berättade hon.

Emigreat grundades 2021 av Anali Guzman Molina, Abhilash Ram och Saaya Sorrells-Weatherford.

I Breakits podcast pratar vi mer om både Emigreat och de övriga finalisterna och utslagna bolagen som deltog i Shifts semifinaler i Malmö och Göteborg.

Lyssna gärna här.

Läs mer